UMC Utrecht behandelt pijnlijke bottumoren met ultrageluid

Als eerste ziekenhuis in Nederland start het UMC Utrecht een nieuwe pijnstillende behandeling van uitgezaaide tumoren in het bot. Artsen verhitten hierbij de bottumoren met ultrageluid. De eerste drie patiënten zijn met de nieuwe methode behandeld.

Uitzaaiingen in het bot zijn de meest voorkomende oorzaak van pijn bij kanker. Het UMC Utrecht is daarom een vernieuwende behandeling van pijnlijke bottumoren gestart. De behandeling vindt plaats in een MRI-scanner. Daardoor kan de behandelend arts tijdens de behandeling precies zien waar de tumoren zitten. Tijdens de behandeling produceert een transducer ultrageluid dat heel precies kleine stukjes weefsel kan verhitten tot meer dan 55 graden Celsius. Bij die temperatuur sterven zenuwen in het beenvlies af, dat is de buitenbekleding van het bot.

Pijnstillend
De eerste drie patiënten zijn met deze methode behandeld. Het UMC Utrecht kan voorlopig één patiënt per week behandelen. Het gaat om patiënten met ernstige botpijn op één plek. De patiënten zitten in de palliatieve fase van hun kankerbehandeling en zijn al behandeld met radiotherapie. De behandeling werkt alleen pijnstillend en niet genezend. Arts-onderzoeker Merel Huisman voert het onderzoek uit.

Prof. dr. Maurice van den Bosch is radioloog en hoofdonderzoeker. “Het is een goed voorbeeld van de vernieuwende manieren waarop we binnen het UMC Utrecht Cancer Center de kwaliteit van leven van kankerpatiënten proberen te verbeteren. De behandeling met ultrageluid is veilig, niet-invasief en vormt een minimale belasting voor de patiënt.”

Veelbelovend
De behandeling met ultrageluid is een veelbelovende methode om pijnlijke botuitzaaiingen te behandelen. Kleinere onderzoeken in buitenlandse ziekenhuizen hebben goede resultaten laten zien. De meeste patiënten hebben tot minstens drie maanden na de behandeling minder pijn. Maar het aantal behandelde patiënten is nog te klein om definitieve conclusies aan te verbinden. De methode is al wel erkend als veilig (het heeft een zogenaamde CE-markering gekregen voor klinische behandeling). Het UMC Utrecht gaat nu samen met vier internationale ziekenhuizen de effectiviteit van de methode in vijftig patiënten onderzoeken.

Vooral prostaat-, borst- en longkanker zaaien uit naar bot, maar het kan bij elke tumor voorkomen. Bestraling is de eerste behandeling, maar bij dertig tot veertig procent van de patiënten heeft dat geen effect. Bovendien komt de pijn terug bij de helft van de patiënten waar radiotherapie eerst verlichting brengt. Tweederde van alle terminale kankerpatiënten heeft uitzaaiingen in het bot.

De radiologen in het UMC Utrecht behandelen met ultrageluid al vleesbomen in de baarmoeder en voert onderzoek uit naar de bruikbaarheid bij de behandeling van borsttumoren. Officieel heet de methode ‘MRI-geleide High Intensity Focused Ultrasound’ (MR-HIFU). Het UMC Utrecht beschikt over een MR-HIFU systeem dat door Philips is gebouwd.

Meer informatie
MRI-geleide High Intensity Focused Ultrasound in Medisch Contact.

Plaats een reactie