UMC St Radboud vertelt over kanker

Op zaterdag 2 februari 2013 nodigt het UMC St Radboud iedereen uit die meer wil weten over kanker, de behandelmogelijkheden en het leren omgaan met kanker in het dagelijks leven. Tussen 10.00 en 16.00 uur krijgen bezoekers de kans om een uitgebreide kijk achter de schermen te nemen op bijzondere afdelingen en zelf in de schoenen van de medicus te stappen.

Het UMC ST Radboud in Nijmegen

Speciale aandacht is er voor het thema ‘Beter eten tegen kanker’ , waarbij deskundigen uitleggen hoe iedereen ook zélf iets kan doen om kanker te helpen voorkomen, namelijk gezond leven. De Open Dag wordt georganiseerd in het kader van Wereldkankerdag op 4 februari 2013.

Stap de OK in of onderzoek je eigen DNA
Bezoekers kunnen tijdens de Open Dag op vaak zeer bijzondere wijze kennismaken met alle facetten van kanker. Zo is het mogelijk om je eigen DNA te isoleren, door een levensgrote darm te wandelen en daar te bekijken hoe een darmtumor eruitziet, of een bestralingsbunker van binnen te bezoeken.

Open dag over kanker in het UMC St RadboudEr zijn rondleidingen op de operatiekamers, waar bezoekers kennis kunnen maken met de operatierobot. En in het laboratorium kan men zien welke route een gedoneerde stamcel aflegt op weg naar transplantatie. Het is slechts een kleine greep uit de meer dan vijftig verschillende locaties en stands waar artsen, verpleegkundigen, laboranten en andere zorgverleners klaar staan om bezoekers te laten ervaren welke weg patiënten met kanker afleggen en hoe een behandeltraject eruit kan zien. Er is hierbij ook ruimschoots aandacht voor de beleving van de ziekte. Hoe ga je bijvoorbeeld om met vermoeidheid, angsten of een veranderend zelfbeeld? En doe je er juist goed aan om te blijven werken, of niet? Wanneer moet je beginnen te denken aan re-integratie? Tot slot zijn patiëntenverenigingen volop vertegenwoordigd.

Beter eten tegen kanker
Uit onderzoek blijkt dat bij 40 procent van alle kankersoorten een ongezonde leefstijl een rol speelt. Daarom is er tijdens de Open Dag speciale aandacht voor een gezonde leefstijl en hoe deze kan bijdragen aan de strijd tegen kanker. Bezoekers kunnen de kanker risicotest doen, in gesprek gaan met de diëtist over de fabels en feiten van gezonde voeding, zelf proeven van gezonde hapjes en advies krijgen over leefstijlveranderingen die de kans op kanker kunnen verkleinen.

Kinder- en scholierenprogramma
Er is een speciaal kinder- en scholierenprogramma. Kinderen kunnen ’s ochtends via een interactief spel kennismaken met de zorg. Radboud Kinder TV maakt samen met kinderen Tv-opnamen. Middags kunnen middelbare scholieren die nadenken over een sector- of profielkeuze of een studie in de zorg, zich oriënteren tijdens speciale workshops, rondleidingen en speeddates van de Radboud College Tour.

Gratis parkeren
Er is gratis parkeergelegenheid aan de René Descartesdreef, Philips van Leydenlaan, Kapittelweg en F. Noyonslaan.

Meer informatie
Kijk meer voor informatie en het volledige programma op www.umcn.nl/wereldkankerdag

Plaats een reactie