UMC St Radboud opent Preclinical Imaging Centre PRIME

Op 21 juni 2011 opent het UMC St Radboud de deuren van PRIME, een nieuw Preclinical Imaging Centrum voor wetenschappelijk onderzoek aan kleine proefdieren. Het centrum biedt onderzoekers de meest moderne apparatuur, waaronder MRI en PET- en SPECT-camera’s, en fluorescentie- en bioluminescentie apparatuur. PRIME is het eerste Nederlandse imaging lab dat zo breed en goed uitgerust is. Ook in Europees verband behoort het centrum tot de top.

Nederlands topcentrum voor preklinische beeldvorming

Een groot deel van het wetenschappelijk onderzoek aan kleine proefdieren heeft te maken met oncologische vraagstukken. Moderne imaging technieken vormen een belangrijk onderdeel van dit onderzoek. Dankzij imaging, het in beeld brengen van weefsels, cellen en moleculen is het mogelijk om zowel normale als ziekmakende biologische processen te bestuderen in een levend proefdier. Ook kunnen nieuwe imaging- en behandelingstechnieken getest worden. Dit preklinische onderzoek vormt de onmisbare brug tussen laboratoriumonderzoek en de klinische toepassing van nieuwe therapieën voor de patiënt.

PRIME is bovendien een belangrijke schakel in het DDC (Drug Development Centre) programma van het UMC St Radboud, dat wil bijdragen aan een versnelling van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Ook voor neurologisch en ontstekingsonderzoek betekent PRIME een grote stap vooruit.

PRIME is een samenwerking tussen de afdelingen Celbiologie, Reumatologie, Nucleaire Geneeskunde en Radiologie van het UMC St Radboud. Dankzij het samengaan in een nieuw imaging centrum kunnen proeven diervriendelijker en effectiever plaatsvinden en is een verdere vermindering van het aantal proefdieren mogelijk.

Plaats een reactie