UMC leidt Europees hersenonderzoek

  0
  619

  Utrechtse hersenonderzoekers leiden een consortium van Europese wetenschappers dat op zoek gaat naar de oorzaak van onder meer de ziekte van Parkinson. Op 2 december vond de startbijeenkomst plaats in het UMC Utrecht.

  Prof. dr. Marten Smidt van de divisie Hersenen van het UMC Utrecht coördineert het project waar naast het UMC Utrecht nog zes onderzoeksgroepen uit Zweden, Duitsland, Spanje, Italië en Frankijk aan mee doen. Het project van het Zevende Europese Kaderprogramma loopt drie jaar en omvat 3,4 miljoen euro.

  Smidt en zijn Europese collega’s bestuderen hersencellen die aangedaan zijn bij de ziekte van Parkinson, schizofrenie en autisme. Het gaat om een klein deel van de hersencellen die met elkaar communiceren via de stof dopamine. In het project willen de wetenschappers uitzoeken hoe dopamine-hersencellen ontstaan tijdens de ontwikkeling van de hersenen. Ook willen ze weten waarin deze specifieke dopamine-hersencellen precies verschillen van andere dopamine-hersencellen. De kennis moet leiden tot nieuwe behandelingen en moet aanknopingspunten leveren voor nieuwe medicijnen.

  Smidt ontving eind vorig jaar een VICI-beurs van NWO voor zijn onderzoek naar dopamine-hersencellen. Hij is sinds 1 oktober 2009 hoogleraar Ontwikkelingsneurobiologie aan het UMC Utrecht.

  Via het Zevende Kaderprogramma wil de Europese Commissie met ruim 50 miljard euro de wetenschappelijke en technologische basis van de Europese industrie verbeteren en de Europese concurrentiepositie versterken.

  Meer informatie over het consortium is te vinden op www.mddaneurodev.eu.