Twentse zonneauto rijdt nu al op Australische snelweg

0
816

Solar Team Twente rijdt al sinds deze week met haar zonneauto, 21Connect, op de Australische snelweg. Met nog een maand te gaan tot de start van de World Solar Challenge is het team dit jaar vroeg aan het testen. “In alle voorgaande edities had het team nog veel werk te verzetten aan de zonneauto, maar door een strakke planning kunnen we de auto dit jaar eerder in race configuratie testen. Wij verwachten dit terug te zien in extra snelheid tijdens de race”, zegt strateeg Jurjen Hendriks.

Op een rustig stuk snelweg in Noord Australië rijden zonneauto’s in de weken voorafgaand aan de World Solar Challenge om de laatste tests uit te voeren. Solar Team Twente gebruikt de eerste week om te zien of alles naar behoren functioneert. Daarnaast mogen de vier coureurs geleidelijk wennen aan de extreme hitte in de cockpit. “Een zonneauto besturen in 50 graden gaat je niet in de koude kleren zitten”, zegt Barry Vree na zijn eerste testrit met een knipoog. “Het was veel warmer dan in Nederland, maar we zijn goed voorbereid omdat we veel hebben getraind in warme omstandigheden.”

De vruchten van de langere testperiode moeten worden geplukt in de weken daarna. Dan zijn tests gepland om zoveel mogelijk data te verzamelen over het verbruik van de zonneauto in Australische omstandigheden. Met deze data kan de strategie voor de race nauwkeurig bepaald worden. Hendriks denkt dat de World Solar Challenge van dit jaar spannender dan ooit wordt. “De zonneauto’s liggen dichter bij elkaar door een verandering in het zonnecelregelement. De energieinkomsten zijn door deze regelementswijziging namelijk voor elk team afgenomen. Een goede strategie zal de beschikbare zonne-energie efficienter indelen en kan dus het verschil maken in de race.”

Volg het team
Tijdens zowel de test- als voorbereidingsfase in Australië kan het Twentse team gevolgd worden aan de hand van nieuwsberichten, blogs, tweets, foto’s en video’s op hun eigen app. Tijdens de race wordt de app geupdate met live informatie over de snelheden die de zonneauto behaalt, de weersomstandigheden in Australie en de afgelegde afstanden. De Solar Team Twente applicatie is gratis beschikbaar voor Android-, iPhone-, Nokia- en Blackberry-toestellen, via www.solarteam.nl/applicatie en in de verschillende stores.

Tevens wordt van 14 tot en met 25 oktober het programma ‘World Solar Challenge 2011’ uitgezonden op RTL 7, tijdens werkdagen om 17:40 uur. Op zaterdag 15 oktober is er een extra uitzending over de kwalificatie om 15:40 uur op RTL 7. Helga van Leur heeft zich bij het Twentse team gevoegd en zal met onder meer programmamaker en collega Reinoud Broekhuijsen via internet blogs bijhouden.

Vorig artikelGoede en betaalbare zorg
Volgend artikelNieuwe oncologische operatietechnieken te zien op huisartsenbijeenkomst VUmc
Team, Twente en Technology. Dat is waar Solar Team Twente voor staat. Solar Team Twente is een team dat in anderhalf jaar tijd een auto rijdend op uitsluitend zonne-energie ontwerpt, bouwt, test en aan de finish brengt van de World Solar Challenge. Dit is een race dwars door de Australische outback; 3010km van Darwin naar Adelaide. De missie van Solar Team Twente is met een jong en gedreven team van achttien studenten Twente op de kaart zetten als technologisch hoogstaande en innovatieve regio, door de World Solar Challenge te winnen. Solar Team Twente is een team van studenten van de Saxion Hogescholen en de Universiteit Twente. De studenten geven een jaar van hun studie op om aan de race mee te kunnen doen. Het team wordt gesponsord door diverse bedrijven uit Twente. In de verschillende ontwerpen werden steeds innovaties doorgevoerd.