Tweederde kinderloze vrouwen wil eicelbank

Het UMC Utrecht start op 2 april 2012 met de werving van eiceldonoren. Dit is de eerste stap in de oprichting van de eicelbank. Prof. dr. Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde: “Met de oprichting van de eicelbank voorzien wij in een duidelijke behoefte bij een bepaalde groep vrouwen waardoor zij eindelijk in eigen land terecht kunnen.” Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 12% van de vrouwen onder de 46 jaar serieus overweegt om eicellen te doneren indien die mogelijkheid er is.

De eicelbank is bedoeld voor vrouwen die niet op een andere manier met eigen eicellen zwanger kunnen worden. Zij kunnen hier zwanger worden met behulp van eicellen van een donor. Andere vrouwen kunnen hun eicellen doneren om dit mogelijk te maken. Het gebruik van een eicelbank heeft een aantal voordelen: Vrouwen hoeven niet meer zelf op zoek naar een eiceldonor en ze hoeven niet meer naar het buitenland voor een behandeling.

Donoren
Het UMC Utrecht richt de eicelbank op binnen de kaders van de Nederlandse wetgeving. Dit betekent dat vrouwen tot de leeftijd van 45 jaar in aanmerking kunnen komen voor onvruchtbaarheidsbehandeling. Het UMC Utrecht hanteert daarnaast de gebruikelijke richtlijnen voor de donor. Zo moeten de vrouwen in goede gezondheid verkeren en voldoende eicellen hebben. De vrouwen die eicellen doneren doen dit primair uit altruïstische overwegingen en ontvangen hiervoor een onkostenvergoeding van maximaal € 1000. Vanaf 2 april kunnen zij zich aanmelden als donor. Naar verwachting gaat het tot voorjaar 2013 duren voordat de eicelbank voor gebruik beschikbaar is.

Draagvlak
Uit eerder onderzoek van EenVandaag blijkt dat de helft van de ondervraagde Nederlanders vóór het opzetten van een eicelbank is. Ruim een derde is tegen. Tweederde van de vrouwen zonder kinderen steunt het idee van een eicelbank. Van de ondervraagde vrouwen van 45 jaar en jonger, zou 4% gebruik willen maken van donoreicellen via een eicelbank of dat serieus overwegen. 12% van de vrouwen zou zeker haar eicellen willen doneren aan de eicelbank of overweegt dat. De uitgebreide onderzoeksresultaten zijn vandaag online gepubliceerd door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het betreft een onderzoek onder bijna 19.000 Nederlanders.

Plaats een reactie