Tweede PET/CT-scan in Rijnstate Arnhem

Om de groeiende patiëntenstroom goed te kunnen blijven bedienen, heeft Rijnstate een tweede PET/CT-scan aangeschaft. PET/CT is een speciale onderzoekstechniek waarbij een radioactieve stof wordt toegediend via een infuus. Bepaalde onderdelen van het lichaam of specifieke cellen nemen de stof vervolgens op. Een speciale PET-camera legt de straling van de radioactieve stof vast in beeld. Eventuele aandoeningen kunnen hierdoor heel precies bekeken worden. De uitkomsten van de scan kunnen van levensbelang zijn in een behandeltraject van bijvoorbeeld oncologische patiënten.

Belangrijke regionale functie
Als één van de eerste perifere ziekenhuizen kocht Rijnstate in 2003 een PET/CT-scan. Al in 1998 deed Rijnstate PET-scans in samenwerking met UMC St. Radboud Nijmegen. De onderzoeken worden uitgevoerd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Vanuit onder meer Ede, Doetinchem en Apeldoorn komen patiënten voor dit onderzoek naar Arnhem. Het aantal patiënten dat voor een PET/CT-scan in aanmerking komt neemt toe. Vanaf dit jaar komen ook patiënten van Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk naar Rijnstate Arnhem voor een PET/CT-scan. Om deze groeiende patiëntenstroom aan te kunnen is er een tweede PET/CT-scan aangekocht. Met deze tweede scan heeft Rijnstate voldoende mogelijkheden om aan de groeiende vraag te voldoen. De laatste jaren zijn het aantal scans ieder jaar met gemiddeld 10% toegenomen. In 2011 zijn er in totaal 3.500 PET/CT-scans verricht en naar verwachting neemt dit aantal in 2012 ook met minimaal 10% toe.

Tweede PET/CT-scan versnelt oncologische behandeltrajecten
Rijnstate beschikt sinds november 2009 over een Oncologisch Centrum. Vanuit het Oncologisch Centrum werken meerdere specialismen samen om snellere en gecoördineerde zorg te bieden. Door deze samenwerking tussen specialismen verlopen de gesprekken, de behandelingen en de controles voor patiënten sneller en efficiënter. PET/CT-scans zijn van belang bij het opsporen en stadiëren van verschillende vormen van kanker. De belangrijkste vorm is longkanker, maar ook bij andere veelvoorkomende tumoren zoals borstkanker, dikke darmkanker en lymfeklierkanker. Het is de laatste jaren steeds duidelijker geworden dat het effect van chemotherapie vaak in een vroeg stadium met de uitkomsten van een PET/CT-scan betrouwbaar kan worden voorspeld.

Helende omgeving
De nieuwe PET/CT-scan is voorzien van de nieuwste technieken en maakt nog scherpere beelden. De onderzoeksruimten van de afdeling Nucleaire Geneeskunde bevinden zich op de PET-afdeling van Rijnstate Arnhem. Deze afdeling is helemaal vernieuwd en volgens het ‘Healing Environment’ (helende omgeving) principe ingericht. Hierbij wordt geprobeerd met behulp van de juiste kleuren en kunst een rustgevende omgeving te scheppen die het genezingsproces van patiënten bevordert.

Plaats een reactie