Twee Veni-beurzen voor jonge UMCG-onderzoekers

Twee UMCG’ers hebben een Veni-beurs gekregen van NWO voor hun wetenschappelijk onderzoek. Het zijn Tjakko van Ham van Celbiologie en Michiel Rienstra van Cardiologie. Tjakko van Ham ontvangt daarnaast een Marie Curie Integration Grant.

Een Veni-beurs bedraagt maximaal 250.000 euro en is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren. Veni’s zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen.

Tjakko van Ham krijgt zijn Veni-beurs voor zijn onderzoek naar de rol van het immuunsysteem bij het verlies van zenuwcellen, zoals gebeurt bij de neurodegeneratieve ziekte Alzheimer. Immuuncellen beschermen ons tegen onszelf en indringers, maar lijken soms juist schadelijk te zijn bij hersenziekten zoals Alzheimer. Met microscopie in levende zebravishersenen wil hij ontrafelen wanneer het afweersysteem ons juist helpt en hoe negatieve effecten zijn te voorkomen. Zebravissen worden steeds vaker gebruikt voor onderzoek naar ziekten. Naast de Veni-beurs ontvangt hij ook een Marie Curie Career Integration Grant van €100.000,-. Deze Europese subsidie maakt het jonge onderzoekers mogelijk om na terugkeer uit het buitenland een individueel project voor vier jaar op te zetten. Van Ham wordt hiermee in staat gesteld om zijn eigen onderzoekslijn op te zetten.

Michiel Rienstra doet onderzoek naar boezemfibrilleren, een vorm van hartritmestoornissen. Een op de vier mensen krijgt boezemfibrilleren. Het is moeilijk te voorspellen wie dit krijgt. Rienstra gaat in zijn onderzoek de genetische en klinische karakteristieken van duizenden LifeLines-deelnemers bestuderen, om nieuwe aanknopingspunten voor preventie van boezemfibrilleren te vinden.

Plaats een reactie