Twee soorten peptidase verminderen eiwitophoping bij ziekte van Huntington

Het proteasoom is een groot eiwitcomplex dat zorgt voor afbraak van eiwitten. Dat gebeurt in stappen: eerst genereert het proteasoom kleine peptiden die peptidases vervolgens verder afbreken tot individuele aminozuren. Een deel wordt gepresenteerd aan het immuunsysteem. Een subgroep daarvan is niet – zoals werd aangenomen – gemaakt door tripeptidyl peptidase II (TPPII) maar door metallopeptidases. Deze bevinding kan implicaties hebben voor het detecteren van kankercellen en cellen die door virussen geïnfecteerd zijn.

Marcel Raspe onderzocht ook de functie van peptidases bij neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer en Huntington die gepaard gaan met ophoping van moeilijk afbreekbare eiwitfragmenten.

Bij Huntington bemoeilijkt een lange herhaling van hetzelfde aminozuur de afbraak van die eiwitfragmenten. Raspe vond twee peptidases (PSA en TPPII) die dergelijke ophopingen verminderen. PSA doet dat niet op de gebruikelijke wijze maar door het activeren van een ander opruimmechanisme, autofagie (waarbij de cel zichzelf als het ware opeet).

Promotiegegevens
Promotie: Dhr. M.A. Raspe / Geneeskunde
Proefschrift: Peptidases in antigen processing and neurodegenerative diseases
Promotor: dhr. prof. dr. C.J.F. van Noorden en dhr. prof. dr. J.J. Neefjes
Datum: Woensdag 26 januari 2011, 12:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie