Twee nieuwe afweermechanismen in speeksel ontdekt

Om de mond gezond te houden bevat speeksel een heleboel eiwitten die betrokken zijn bij de afweer. Deze eiwitten doden bacteriën of remmen de bacteriegroei of eiwitten die aan bacteriën binden en daarmee bacteriële hechting aan het tandoppervlak verhinderen, zoals agglutinine.

Three toothbrushesFotocredits: Wagner Cesar Munhoz (cc)

Jelani Leito bestudeerde de antimicrobiële werking van twee speekseleiwitten: agglutinineen statherine. Hij ontdekte in elk eiwit een nieuw afweermechanisme in speeksel.

In de mond zijn honderden soorten bacteriën aanwezig in enorme aantallen; 1 ml speeksel bevat ongeveer 100 miljoen bacteriën. Ondanks deze enorme aantallen bacteriën hebben wij weinig last van infecties en met goede mondhygiëne kunnen onze tanden ons leven lang mee. Anders wordt de situatie bij mensen die te weinig speeksel produceren, bijvoorbeeld na bestraling, bij medicijngebruik of bij het syndroom van Sjögren. Deze mensen hebben, naast problemen met spreken, kauwen en slikken, ook moeite met het gezond houden van de mond.

Het eerste afweermechanisme dat Leito vond is dat statherine de schimmeldradengroei van de gist C. albicans remt. Hierbij is het belangrijk te weten dat de schimmeldradenvorm van deze gist wordt beschouwd als de meest, maar niet exclusief, infectieuze vorm. Het tweede mechanisme is dat agglutinine in staat is het afweersysteem tegen micro-organismen te activeren. Dit laatste mechanisme is een aanwijzing dat speeksel en bloed kunnen samenwerken bij de afweer tegen micro-organismen die via de mondholte ons lichaam binnendringen.

Promotie: J.T.D. Leito; Proefschrift: The role of salivary agglutinin and statherin in the defence against microorganism; Promotor: prof.dr. E.C.I. Veerman prof.dr. A. van Nieuw Amerongen dr. A.J.M. Ligtenberg; Datum: 18-04-2013

Meer informatie
– Proefschrift: The Role of Salivary Agglutinin and Statherin in the Defence against Micro-organisms

Plaats een reactie