Twee minuten poetsen geen fabeltje

0
799

Het is geen fabeltje: ’s ochtends en ’s avonds 2 minuten lang poetsen met een fluoridetandpasta geeft echt de beste bescherming tegen gaatjes. Dit blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek in opdracht van Aquafresh. In vergelijking met een gemiddelde poetsbeurt van 45 seconden maakt een poetsbeurt met fluoridetandpasta van 2 minuten het glazuur aanzienlijk harder en verwijdert het meer tandplak2,3. Minder tandplak
De meeste mensen weten wel dat 2 X daags 2 minuten poetsen goed is voor je tanden, maar toch doet niet iedereen het. Er was immers geen wetenschappelijk bewijs, of die paar seconden meer of minder echt verschil maakten.

De gemiddelde poetsbeurt in Nederland duurt slechts 46 seconden. Het onderzoek toont echter aan dat een langere poetsduur wel degelijk meer effect heeft: bij 120 seconden poetsen wordt 26% meer tandplak verwijderd dan bij 45 seconden poetsen2. Tandplak bestaat voornamelijk uit bacteriën die, bij onvoldoende reiniging, gaatjes en tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken.

Sterker glazuur
Langer poetsen met een fluoridetandpasta is niet alleen beter tegen tandplak. Uit het onderzoek blijkt ook dat de hardheid van het glazuur lineair toeneemt, naarmate de poetstijd wordt verlengd3.
Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Door de langere poetsduur heeft de fluoride meer tijd om in te werken. Dit verhoogt de fluorideopname door de tanden en de verharding van het glazuur.

Fluoride en kinderen
Juist voor kinderen is het gebruik van fluoride heel belangrijk. Het glazuur van pas doorgekomen tanden is nog zacht en dus extra kwetsbaar voor gaatjes en tandbederf. Het gebruik van de juiste hoeveelheid fluoride helpt de nieuwe tanden sterker te maken. Het gebruik van fluoride wordt aangeraden door het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid.

Tandpasta voor het hele gezin
Aquafresh is sinds 1975 op de Nederlandse markt en is bekend vanwege haar 3-voudige Bescherming gesymboliseerd door de 3 kleuren, rood, wit en blauw. Deze kleuren staan voor gezond tandvlees, sterke tanden en frisse adem. Aquafresh is een innovatief tandpastamerk dat vooraan staat in ontwikkeling. Een gezonde mond vraagt om verzorging en betrouwbaarheid, de elementen van een tandpasta voor het hele gezin.

Referenties:
1. Beals D, Ngo T, Feng Y, et al. Development and laboratory evaluation of a new toothbrush with
a novel brush head design. Am J Dent 2000; 13: SpIss 5A–13A.
2. Gallagher A, Sowinski J et al. The effect of brushing time and dentifrice on dental plaque
removal in vivo. [Accepted for publication in J Dent Hyg]
3. Zero DT, Creeth JE et al. The effect of brushing time and dentifrice dose on fluoride delivery in
vivo and enamel surface microhardness in situ. [Manuscript submitted]