Twee miljoen voor hartonderzoek UMC Utrecht

Zes van de negen Dekkerbeurzen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten gaan naar onderzoekers van het UMC Utrecht. De Nederlandse hartstichting maakte dat gisteren bekend. De zes onderzoekers krijgen in totaal bijna twee miljoen euro. De beurzen zijn toegekend in aanwezigheid van Prins Willem-Alexander.

Twee gevestigde klinische onderzoekers krijgen elk meer dan een half miljoen euro. Neuroloog dr. Bart van der Worp krijgt 550.000 euro om uit te zoeken of het afkoelen van de hersenen na een infarct de schade kan verminderen. Collega-neuroloog dr. Geert Jan Biessels ontvangt 550.000 euro om het verband tussen cognitieve achteruitgang en vaatschade in de hersenen uit te zoeken.

Twee postdocs krijgen elk 300.000 euro. Medisch fysioloog dr. Teun de Boer kan met het geld onderzoek doen naar de calciumhuishouding in falende harten. Postdoc dr. Rolf Urbanus kan verder met het uitpluizen van de bloedstolling en verstoringen die daarbij kunnen optreden.

Verder gaat er subsidie naar twee artsen aan het begin van hun carrière. Cardioloog in opleiding Fatih Arslan ontvangt 170.000 euro voor zijn onderzoek naar het voorkomen van hartschade na een hartinfarct. Arts-onderzoeker cardiologie Tycho van der Spoel kan dankzij finaciële steun van 100.000 euro verder met zijn onderzoek naar het injecteren van stamcellen om het hart te repareren.

De beurzen zijn persoonsgebonden en zijn bedoeld om goede onderzoekers te binden aan cardiovasculair onderzoek. De Nederlandse Hartstichting reikt de prijzen sinds 1987 jaarlijks uit. Ongeveer tien procent van de aanvragen wordt gehonoreerd.

Plaats een reactie