Twee jaar na aardbeving is Haïti op de goede weg

Twee jaar na de aardbeving van 12 januari 2010 is de situatie van kinderen in Haïti langzaam aan het verbeteren. Er is vooruitgang geboekt op het gebied van onderwijs, gezondheid, voeding en bescherming van kinderen. Dat staat in het rapport ‘Children of Haiti: Two Years After’, dat vandaag door UNICEF is gepresenteerd. De ontwikkelingen zijn hoopgevend en dragen de belofte van een beter Haïti in zich; een Haïti waarin kinderen – meer dan vóór de aardbeving – de kans krijgen te overleven, zich te ontwikkelen en te worden beschermd. Toch blijft het land een fragiele staat, geteisterd door chronische armoede en onderontwikkeling.

In Haïti leven ruim vier miljoen kinderen onder de 18 jaar. Volgens UNICEF ‘is voor deze kinderen op een aantal belangrijke terreinen duidelijk bewijs van herstel en vooruitgang te zien. Met name op het gebied van het onderwijs, de gezondheid, de voeding en de bescherming van kinderen zijn er successen geboekt. Toch hebben de meeste kinderen nog altijd beperkte mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Ze hebben te maken met de littekens van de ramp, die nog altijd zichtbaar zijn in de infrastructuur, de instellingen en de sociale systemen van Haïti.

Op de goede weg…
De afgelopen twee jaar kregen 750.000 kinderen schoolspullen van UNICEF. Zo’n 80.000 van hen volgen lessen in 193 veilige, door UNICEF opgezette, aardbevingsbestendige scholen. Meer dan 120.000 kleine kinderen worden opgevangen en kunnen spelen in 520 zogenoemde kindvriendelijke ruimtes. 15.000 ondervoede kinderen kregen levensreddende zorg in 314 therapeutische voedingshulpprogramma’s en zo’n 95 plattelandsgemeenschappen werken op dit moment – samen met UNICEF – aan verbeterde sanitaire voorzieningen.

Ook heeft de Haïtiaanse regering een belangrijke stap gezet op het gebied van de bescherming van de kinderen in het land. Voorafgaand aan de aardbeving wist de Haïtiaanse overheid niet hoeveel kinderen in instellingen leefden, of zelfs waar ze waren. Nu is de allereerste ‘Directory of Residential Care Facilities’ van start gegaan, waarbij alle kinderen die in instellingen leven worden geregistreerd. Meer dan de helft van de in totaal 650 opvangcentra voor kinderen zijn bezocht, en meer dan 13.400 kinderen – van naar schatting 50.000 kinderen die in instellingen verblijven – zijn geregistreerd. De overheid heeft ook het ‘Haags Adoptieverdrag’ ondertekend, die de rechten van kinderen, biologische ouders en adoptieouders beschermt door de vaststelling van minimumnormen voor adoptie.

…maar nog een lange weg te gaan
Ondanks de overwinningen voor kinderen, heeft Haïti nog een lange weg te gaan. De organisatie van de overheid is nog niet op orde en het land kent zwakke instellingen en instituties. Meer dan 500.000 mensen leven nog in tenten. Ongeveer 77 procent van hen waren huurders vóór de aardbeving, wat betekent dat de meesten geen huis hebben om naar terug te keren. Bovendien belast een uitbraak van cholera de toch al ernstig beperkte infrastructuur en diensten.

UNICEF blijft in Haïti werken aan het realiseren van de rechten van kinderen. Kinderen gezond en veilig laten opgroeien en laten leren, is een gemeenschappelijk doel van ouders, leerkrachten, de publieke en private sector, religieuze organisaties, de nieuwe regering van Haïti en anderen in het land. Een breed scala aan partners werkt samen aan een duurzame toekomst voor de kinderen van Haïti.

Plaats een reactie