Twaalf winnaars beste schoollunch Nederland bekend

Twaalf basisscholen in Nederland ontvangen een prijs voor de beste schoollunch van de provincie. Om gezond lunchen onder de aandacht te brengen op basisscholen is dit najaar de wedstrijd De beste schoollunch van Nederland! uitgeschreven.

De winnende school in Drenthe: Het Rasholt in Hoogenveen

De wedstrijd is een initiatief van het Steunpunt Smaaklessen & SchoolGruiten (Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR) en het Voedingscentrum. Alle leerlingen in de groepen 5 t/m 8 van de basisschool werden uitgedaagd om zelf een lekkere, gezonde en het liefst ook duurzame lunch te maken.

De winnende school in Noord-Brabant: De Beemd in Schijndel

Scholen gingen vol enthousiasme aan de slag. Inzendingen varieerden van zelfgebakken brood met gegrilde groenten uit de moestuin tot originele vruchtensappen van fruit uit het seizoen. Om het geheel af te maken werd de tafel verrassend versierd. Van het geheel werd een flitsende reportage gemaakt.

Winnaars
In de verschillende provincies in Nederland kwam een deskundige jury bijeen. Deze provinciaalse jury beoordeelde de inzendingen op smaak, gezondheid, duurzaamheid én originaliteit. De winnende scholen zijn deze week bekendgemaakt.

Op www.smaaklessen.nl/debesteschoollunch staat welke school in welke provincie gewonnen heeft en wanneer de prijsuitreiking is. Geïnteresseerden kunnen hierbij aanwezig zijn.

Kinderkookboek
De komende weken – van 16 november t/m 15 december – bezoekt elke jury de winnende school om de zelfgemaakte lunch te proeven en hun rapport toe te lichten. De jury bestaat uit een kok van Euro-Toques en in de meeste gevallen een bekende Nederlander. Zo gaat Jochem van Gelder naar de provincie Gelderland, en Henk Wijngaard naar Drenthe. De school ontvangt die dag de prijs; een fruitmand voor de gehele school en een kinderkookpakket met daarin mixers, gardes, keukenmachines en weegschalen. Daarnaast komen de beste recepten van elke provincie in een kinderkookboek. Dit kookboek is komend jaar verkrijgbaar in elke Lidl-supermarkt.

Landelijke finale
De winnende scholen gaan door naar de landelijke finale in januari 2011. In de finale maakt de school kans op een mobiele keuken ter waarde van € 5.000.-.

De beste schoollunch van Nederland is een onderdeel van een gezamenlijk project van het Steunpunt Smaaklessen & SchoolGruiten, het Voedingscentrum, de Hartstichting en Lidl.

Plaats een reactie