Tussen de oren: Hoe het lichaam de geest krijgt

Hoe echt zijn bijna-doodervaringen? Waarom kunnen geamputeerde ledematen zoveel pijn doen? Klopt het dat je van hardlopen slimmer wordt? Kent een computer enig geestelijk leven? Bestaat het chronische-vermoeidheidssyndroom alleen tussen de oren? Hoe effectief is een placebo? En kun je door positief denken kanker overwinnen?

Al deze vragen gaan over de verhouding tussen lichaam en geest. De filosoof René Descartes heeft lichaam en geest ooit uit elkaar getrokken. Koos Neuvel laat zien, op basis van talloze wetenschappelijke onderzoekingen, hoe ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hoe sterk die verbintenis is illustreert hij aan de hand van aansprekende voorbeelden over de werking van de hersenen.

Overtuigend maakt hij duidelijk dat de geest allesbehalve almachtig is, en hoezeer de geest gevormd wordt door het lichaam. Ook houdt hij een pleidooi voor het nut van negatief denken bij ziekte. Maar vooral demonstreert hij dat wij meer zijn dan ons brein. Een boeiend boek over het soms bizarre samenspel tussen lichaam en geest.

Koos Neuvel is freelance journalist en schrijft artikelen en boeken over wetenschap. Eerder publiceerde hij onder andere Waarom jongens geen meisjes zijn (2006) en Het levenselixer (2008).

Boekgegevens
Auteur: Koos Neuvel
Titel: Tussen de oren, Hoe het lichaam de geest krijgt
Uitgever: Uitgeverij Scriptum
ISBN: 9789055948260
Prijs: € 18,95

Plaats een reactie