Turkije is een belangrijke nieuwe speler in humanitaire hulp

Het aantal nieuwe donoren in het humanitaire veld neemt toe. Landen als China, Brazilië en Turkije betreden het humanitaire veld en zetten zich in voor (nood)hulp. De rol van Turkije als nieuwe speler staat centraal tijdens het tweede debat in de reeks Changing Humanitarian Aid, dat op donderdag 8 november 2012 plaatsvindt in het Humanity House in Den Haag van 15:30 tot 17:00 uur.

De humanitaire sector wordt vaak beschouwd als een gecoördineerd geheel. De VN neemt de leiding in samenwerking met de overheden en NGO’s zijn de implementerende partijen. De realiteit vandaag is heel anders. Het aantal actoren dat zich bezighoudt met noodhulp is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Hoe verhouden deze nieuwe actoren, zoals China, Brazilië en Turkije, zich tot de traditionele actoren? En waarin verschilt de aanpak van Turkse NGO’s van meer traditionele hulporganisaties? En is een gecoördineerde hulpstroom nog mogelijk?

Deze en andere vragen worden besproken onder leiding van Sandra Rottenberg. Sprekers zijn Alpaslan Ozerdem, professor Peace and Reconciliation Studies, Coventry University en Andrea Binder, associate director bij het Global Public Policy Institute in Berlijn.

De reeks debatten is een initiatief van Het Nederlandse Rode Kruis, Stichting Vluchteling, ICCO/Kerk in Actie, Wageningen Universiteit, NCDO en het Humanity House die zo een antwoord willen vinden op de kritiek op de sector en de veranderende omstandigheden waaronder humanitaire hulp tegenwoordig geboden wordt.

Aanmelden kan via: aanmelden@humanityhouse.org o.v.v. “Changing Humanitarian Aid #2”. Je ontvangt per e-mail een bevestiging dat je op de gastenlijst staat.

Plaats een reactie