Endeldarmkanker kan met een kijkoperatie via de anus en buik volledig worden verwijderd. Hierdoor is er mogelijk minder kans op terugkeer van de kanker. Arts-assistent chirurgie en onderzoeker Simone Velthuis concludeert dit in haar proefschrift waarmee zij op maandag 7 december 2015 promoveert.
“Wij hebben deze succesvolle techniek in Nederland op de kaart gezet”. Colin Sietses, chirurg in Ziekenhuis Gelderse Vallei, was de eerste in Nederland die deze operatie uitvoerde en behoort inmiddels tot de top chirurgen van de wereld met betrekking tot deze operatie.
Arts in opleiding Simone Velthuis beschrijft in haar proefschrift een combinatie van twee operatietechnieken die bij relatief laag gelegen endeldarmtumoren en patiënten met een ernstig overgewicht gemakkelijker uit te voeren is dan de traditionele endeldarmoperatie.
“We hebben een kijkoperatie via de buik en via de anus gecombineerd. Voorheen deed één chirurg de operatie alleen, nu zijn er twee teams tegelijk bezig: één chirurg opereert via de buik en de ander via de anus. De behandeling is patiëntvriendelijker en de korte termijn resultaten lijken veel belovend. Zo is de operatietijd korter en is de patiënt minder lang onder narcose. De tumor wordt theoretisch beter weggehaald en er zijn minder blaas- en/of impotentieproblemen. Via de anus hebben we direct zicht op de tumor en kunnen we er gemakkelijker bijkomen. Hierdoor kan de tumor inclusief lymfeklieren compleet worden verwijderd en is er mogelijk ook minder kans op terugkeer van de kanker”.
Kijkoperaties via natuurlijke lichaamsopeningen
Endeldarmkanker werd voorheen verwijderd door een grote snede in de buik, wat leidde tot een grote buikwond. De ontwikkeling van kijkoperaties heeft ertoe geleid dat patiënten een minder groot wondoppervlak hebben en daarom sneller herstellen.
Tegenwoordig kan een kijkoperatie zelfs veilig worden uitgevoerd via een kleine snede in de navel of via natuurlijke lichaamsopeningen zoals de vagina, anus of maag. De endeldarm ligt diep in het kleine bekken en dat maakt het lastig voor een chirurg om hierbij te komen. In Ziekenhuis Gelderse Vallei vinden al langer operaties via natuurlijke lichaamsopeningen plaats. Chirurg Colin Sietses: “In ons ziekenhuis zijn we de eersten die endeldarmkanker via de anus opereren en bij vrouwen de galblaas via de vagina. We doen deze operaties ongeveer twee keer per week”.
Vervolg in internationale studie
Met haar promotieonderzoek laat Simone Velthuis andere chirurgen kennis maken met de nieuwe techniek om endeldarmkanker te behandelen. Ze vertelt: “Er zijn verschillende kleine onderzoeken geweest naar dit onderwerp. Het wordt nu tijd om deze afzonderlijke kennis van chirurgen te combineren. Met een grote internationale studie worden de lange termijn voordelen van deze gecombineerde operatie bij endeldarmkanker onderzocht. Zodoende willen we bewijzen of er op kankergebied inderdaad voordelen zijn van deze nieuwe techniek”.