Tumor lokaal bevroren

Radiologen en urologen van het UMC St Radboud hebben, als eerste in Nederland, bij een patiënt met prostaatkanker een tumor lokaal bevroren onder MRI-geleide. De Nijmeegse behandeling is uniek omdat de artsen alleen de tumor bevriezen en niet de gehele prostaat behandelen en de procedure met MRI uitvoeren.

UMC St Radboud bevriest eerste prostaattumor onder MRI-geleide

Interventieradioloog Jurgen Futterer: ’Dankzij MRI zien we zeer nauwkeurig waar de tumor zich bevindt en hoe agressief deze is. We kunnen de tumor zo heel gericht behandelen. We brengen in en rondom de tumor speciale naalden in. Deze worden extreem koud gemaakt, waardoor we de tumor bevriezen en de cellen vernietigen. Het lichaam ruimt de tumorcellen vervolgens zelf op. Door alleen de tumor te behandelen en niet een groter omliggend gebied is de kans op complicaties, zoals incontinentie en impotentie, aanzienlijk kleiner. Ook herstelt de patiënt naar verwachting sneller.’

Terugkerende tumoren
Eén op de zes mannen krijgt te maken met prostaatkanker, het is daarmee de meest voorkomende kanker bij mannen. In Nederland wordt jaarlijks bij 10.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Cryoablatie wordt al langer toegepast bij de behandeling van prostaatkanker, vaak bij patiënten bij wie de tumor terugkeert en waarbij bestraling niet meer mogelijk is. De cryo-behandeling vond tot nu toe alleen plaats onder echobegeleiding. Hierbij wordt ook een groter deel van de prostaat bevroren omdat echografie de tumor minder duidelijk zichtbaar maakt. Ook neemt de kans op complicaties toe bij het behandelen van een groter gebied.

Wetenschappelijk onderzoek
Inmiddels is wetenschappelijk onderzoek gestart naar de MRI-geleide cryobehandeling bij mannen met een terugkerende tumor na bestraling. De behandeling vindt plaats in het Prostate MR Center van het UMC St Radboud. Het Prostate MR center maakt deel uit van het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie en biedt patiënten de nieuwste en meest toonaangevende MRI-diagnostiek op het gebied van prostaatkanker. Radiologen, urologen en oncologisch specialisten werken nauw samen om patiënten de beste zorg te bieden. Het Nijmeegse centrum loopt internationaal voorop en behandelt patiënten vanuit de hele wereld.

Plaats een reactie