Tuberculose nog groter probleem dan gedacht

Zowel het aantal nieuwe patiënten met tuberculose wereldwijd als het aantal mensen dat jaarlijks wereldwijd aan de ziekte overlijdt, is veel groter dan tot nu toe werd verondersteld. Dat blijkt uit cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag 22 oktober 2014 bekendmaakt in haar rapport ‘2014 Global TB Control Report Update‘.

De nieuwste schattingen van de WHO, gebaseerd op betere data, laten zien dat het gaat om jaarlijks 9 miljoen (in plaats van 8,6 miljoen) tbc-patiënten waarvan er 1,5 miljoen (in plaats van 1,3 miljoen) sterven. Als gekeken wordt naar de lange termijn tonen de WHO-cijfers wel aan dat er sprake is van een dalende trend. Door effectieve opsporing en behandeling is het aantal mensen met tuberculose dat overlijdt sinds 1990 met 45 procent afgenomen.

Tuberculose in Nederland
Momenteel is de verspreiding van tuberculose in Nederland goed onder controle dankzij een goedwerkende tbc-opsporing en -behandeling. In 2013 kregen 848 mensen in Nederland tuberculose. Echter, in een tijdperk waarin mensen migreren en over de hele wereld reizen, kán tuberculose terugkomen in ons land. Goedwerkende en effectieve tbc-bestrijding blijft daarom ook in de toekomst in Nederland nodig.

Kitty van Weezenbeek, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds: “De komende jaren kunnen we grote stappen maken in de tbc-bestrijding. Er zijn voor het eerst in tientallen jaren weer nieuwe medicijnen voor tuberculose. Bovendien zijn er nieuwe manieren om tuberculose snel en gemakkelijk te diagnosticeren. Overal te gebruiken waar een tafel en een stopcontact is. Maar het belangrijkste is dat fragiele landen hulp krijgen om hun gezondheidssystemen structureel te verbeteren. Dat is de enige manier om besmettelijke ziektes de wereld uit te krijgen.”

Plaats een reactie