TU Delft student wint HEMA ontwerpwedstrijd 2014

In de Openbare Bibliotheek in Amsterdam zijn dinsdag 3 juni 2014 de prijswinnaars van de 27e editie van de HEMA ontwerpwedstrijd bekendgemaakt. Karlien Berghman, studente aan de TU Delft, sleepte met haar ontwerp ‘De Bak kom’ de eerste prijs in de wacht.

De opdracht waarmee bijna 400 studenten van de verschillende ontwerpopleidingen aan de slag gingen: ‘Ontwerp dat ene bijzondere product dat koken en tafelen makkelijker en mooier maakt, eenvoudig in gebruik is en prachtig vormgegeven’. De jury bekroonde de volgende drie ontwerpen:

1e prijs: De Bak kom van Karlien Berghman, TU Delft
De Bak kom is een siliconen mengvorm en een bakvorm ineen. Het ontwerp voldoet perfect aan de wens voor een eenvoudig product dat het leven makkelijker maakt: nooit meer beslag vanuit een zware mengvorm overgieten in een bakvorm. Je kunt je ingrediënten mixen in De Bak kom. Daarna vouw je de rand om en kan de cake meteen de oven in. Zo kun je sneller en efficiënter bakken. “Een ijzersterk idee. Dat we hier niet eerder aan gedacht hebben, een echte winnaar!”, aldus juryvoorzitter Rob van Thiel

De Bak kom, Karlien Berghman, Hema Ontwerpwedstrijd 2014

2e prijs: De Klikspaan van Liza Boon, Universiteit Twente
De Klikspaan biedt een oplossing voor een probleem waar iedereen tijdens het koken mee zit: waar laat ik mijn spatel? De Klikspaan is een koekenpan met een handvat waarin je een spatel vast kunt klikken.

Klikspaan, Liza Boon, Hema Ontwerpwedstrijd 2014

3e prijs: Pret Servet van Evelien Habing, TU Delft
De Pret Servet maakt van elk kind een origami artiest. In een handomdraai vouwt hij een hond, vogel, kat of konijn. De servetten zijn vrolijk gekleurd en zien er al in de verpakking aantrekkelijk en opvallend uit.

Pret Servet, Evelien Habing, Hema Ontwerpwedstrijd 2014

Eervolle vermeldingen
Naast de prijswinnaars gaf de jury vijf ontwerpen een eervolle vermelding: Hellingbord 5% van Ymke Koopman, Koekhapslinger van Whitley Vries, de HEma, pa, broer, zus-servet van Louise Rietvink, TomCrunch van Joep Brouwer en Neem-mee’tje van Floor Hopman.

Publieksprijs
Naast de prijswinnaars en eervolle vermeldingen zijn er nog negentien ontwerpen voor de publieksprijs genomineerd. Vanaf 16 juni tot en met 13 juli 2014 kunnen alle mensen in Nederland via de website www.hema.nl/ontwerpwedstrijd hun stem uitbrengen.

In het schap
Naast de publiciteit voor de winnaar, kijkt HEMA altijd naar de mogelijkheid om een of meerdere inzendingen in productie te nemen en te verkopen in een van de – inmiddels – meer dan 660 filialen in binnen- en buitenland. Het meest recente voorbeeld hiervan is de Blijzetkruk van Simone Post, goed voor een eervolle vermelding in 2013, die sinds april 2014 verkrijgbaar is bij HEMA.

Of een ontwerp daadwerkelijk in productie wordt genomen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt er onder andere gekeken of het product voor een HEMA-prijs te produceren is en of het technisch en commercieel haalbaar is.

Plaats een reactie