TU Delft bezig met eerste energieneutraal appartement

n de wereld zijn al diverse prefab bouwsystemen voor energiezuinige huizen, ook zijn er in Nederland al enkele energieneutrale woningen gerealiseerd. De volgende stap is het ontwikkelen van een energieneutraal appartement. Een groep onderzoekers van de TU Delft en een aantal bedrijven lopen voorop met het bedenken en maken van een dergelijk bouwsysteem. Tijdens de Internationale BouwBeurs, 7 tot en met 12 februari 2011 in Jaarbeurs Utrecht, worden voor het eerst twee essentiële bouwknopen van het systeem gepresenteerd.

In de wereld zijn al diverse prefab bouwsystemen voor energiezuinige huizen, ook zijn er in Nederland al enkele energieneutrale woningen gerealiseerd. De volgende stap is het ontwikkelen van een energieneutraal appartement. Een groep onderzoekers van de TU Delft en een aantal bedrijven lopen voorop met het bedenken en maken van een dergelijk bouwsysteem. Tijdens de Internationale BouwBeurs, 7 tot en met 12 februari 2011 in Jaarbeurs Utrecht, worden voor het eerst twee essentiële bouwknopen van het systeem gepresenteerd.

De onderzoekers hopen ‘over de zuilen van de bouw’ heen het zogenaamde Concept House Prototype te realiseren. Ir. Jaap van Kemenade, productontwerper en Rutger Wirtz, architect, beiden verbonden aan de TU Delft , zijn de trekkers van het project. “We beogen de realisatie van energiepositieve woningen met hogere bebouwingsdichtheid en behoren daarmee wereldwijd tot de absolute voorhoede.”

Duurzame samenleving
Energieneutraal bouwen, energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0, is een ontwikkeling waar veel bedrijven mee bezig zijn. De Europese doelstellingen voor een duurzame samenleving zorgen ervoor dat deze ontwikkeling in een stroomversnelling is geraakt. Van Kemenade: “ We ontwikkelen een totaalopstelling van diverse oplossingen op het gebied van duurzaam bouwen. Denk onder andere aan goede isolatie, energiecollectoren en een warmtepomp maar tevens aan recycling en de energie-inhoud van de bouwmaterialen. Ook wordt de uiteindelijke gebruiker niet uit het oog verloren, er wordt veel rekening gehouden met comfort en gebruiksgemak.”

“Plug & Play”
Van Kemenade: “De sanitaire cel is de kern van de ontwikkeling. Het is een prefab oplossing waarin alle installaties in één bouwdeel samenkomen en onderling zijn afgestemd. Na plaatsing is het een kwestie van ‘plug & play’ verticaal doorkoppelen en het appartement is aangesloten. Vanuit de sanitaire cel kunnen vervolgens de vloerverwarming, data/elektra en keukenaansluitingen flexibel en eenvoudig worden aangesloten.”

Bouwknopen
Tijdens de Internationale BouwBeurs presenteert de TU Delft voor het eerst twee belangrijke bouwknopen in het systeem; aan de gevel, waarin alle basis-bouwelementen te zien zijn; en ter plaatse van de schacht, het onderdeel van de prefab sanitaire cel waarin zich de verticale plug & play koppelingen bevinden.

Prototype
Van Kemenade: “Op dit moment is het team met de partners hard bezig om de laatste hand te leggen op het verder tekenen en uitwerken. Eind dit jaar is het eerste prototype geassembleerd. Op dat moment trekken bewoners in het testappartement. Mede aan de hand van de bewonerservaringen, maar ook aan de hand van een uitgebreid monitor- en testprogramma uitgevoerd door TU Delft kunnen eventuele kinderziektes verholpen worden. In 2012 is het de bedoeling dat een eerste blok van 15 woningen wordt opgeleverd.”

De stand van Concept House Protype, TU Delft is te vinden in hal 7, stand E006.

Plaats een reactie