Stopt een delinquent persoon met het plegen van delicten als hij een vaste partner krijgt of een gezin sticht? Die vraag heeft Mioara Zoutewelle-Terovan onderzocht.
Trouwen
Mannen die trouwen worden minder crimineel, blijkt uit haar onderzoek. Maar bij een huwelijk met een criminele partner wordt de kans om betrokken te raken bij criminaliteit wel groter. Dat geldt voor mannen en vrouwen.
Ook de geboorte van het eerste kind is belangrijk: daardoor stoppen mensen tijdelijk met criminaliteit. Na de geboorte worden mensen weer crimineler.
Ouderschapsverlof
Lang ouderschapsverlof, zoals ze in Noorwegen hebben, lijkt een beschermende werking te hebben, vertelt Zoutewelle-Terovan. Daar is ook een ruimer gesubsidieerde kinderopvang, waardoor dat voor alle Noorse ouders betaalbaar is. In Nederland zou zo’n regeling kunnen zorgen voor minder emotionele en financiële stress bij Nederlandse ouders – factoren waardoor ze kunnen terugvallen in crimineel gedrag.
Overheidsregelingen op het gebied van ouderschapsregelingen en kinderopvang kunnen effectief zijn, omdat ze de criminele keuzes van individuen beïnvloeden. Op die manier kunnen ze eraan bijdragen dat een persoon overweegt om níet over te gaan tot crimineel gedrag.
Promotie
Mioara Zoutewelle-Terovan heeft onder andere gebruik gemaakt van interviews, behandeldossiers en demografische gegevens van 540 mannen en vrouwen die zijn behandeld in een justitiële jeugdinrichting. Zo kon ze een gedetailleerde levensloop beschrijven van de steekproefleden ten aanzien van relaties, ouderschap en criminele carrière.
Ze promoveert donderdag 12 maart 2015 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op haar proefschrift ‘Criminality and Family Formation. Disentangling the relationship between family life events and criminal offending for high-risk men and women’. Meer informatie over het proefschrift kunt u vinden in VU-DARE.