Troonswisseling: een Koningsboom voor elke gemeente

Ter gelegenheid van de komende Troonswisseling heeft Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst, het initiatief genomen om speciaal voor dit doel Koningsbomen te telen en een uniek sierhek te laten ontwerpen.

Hare Majesteit de Koningin, Toespraak 28 januari 2013 © RVD
Hare Majesteit de Koningin, Toespraak 28 januari 2013 © RVD

Sinds het ontstaan van het Nederlandse Koningshuis is het een mooie en lange traditie om bij iedere abdicatie een zogenoemde Koningslinde te planten, meestal met een mooi sierhek eromheen geplaatst. In tal van gemeenten herinneren inmiddels monumentale Koningslindes aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Het streven van de initiatiefnemers is om in iedere Nederlandse gemeente een Koningslinde te planten en eromheen een uniek sierhekwerk te plaatsen, waarbij het overigens ook mogelijk is om de Koningslinde separaat te bestellen. Het planten van de Koningslinde moet een levendige happening worden, waarbij de bewoners en vooral de kinderen van iedere gemeente betrokken worden. Ook op scholen zal door middel van een educatief programma aandacht besteed worden aan dit evenement.

Boomkwekerij Ebben (hoofdsponsor van de Boomfeestdag) heeft, in overleg met de moederorganisatie van de Boomfeestdag, Staatsbosbeheer, Koningsbomen geteeld die gereserveerd zijn voor elke gemeente in Nederland. Deze Tilia Henryana is een lindeboom die niet ‘druipt’. Beeldend kunstenaar Margot Berkman heeft van de initiatiefnemers de opdracht gekregen het sierhek te realiseren. Inmiddels is het prototype van het sierhek vervaardigd en gepresenteerd op Paleis Noordeinde. Hier is het met veel enthousiasme ontvangen.

Het sierhek heeft een doorsnede van 2 meter, is 1,20 meter hoog en heeft een ronde vorm. Het omarmt als het ware de Koningslinde. De elementen waaruit het is opgebouwd verwijzen naar de rijke geschiedenis van de Oranjes. De eerste vorm is de Oranjeboom, die tegelijk vrucht als bloesem draagt. Sinds het ontstaan van het Huis van Oranje wordt dit symbool veelvuldig gebruikt om de standvastigheid en verbondenheid weer te geven. In deze symboliek kan de Oranjeboom, net als de Koningslinde, niet sterven. Er ontspruit altijd weer een nieuwe loot; dat is de kracht. De tweede vorm is een rijk gedecoreerde Koningsscepter. Het teken van het koningschap. In het sierhek zijn totaal vier Oranjebomen door middel van drie koorden verbonden aan vier scepters. Het kunstwerk is uitgevoerd in hoogglans aluminium en met de hand gepolijst.

Plaats een reactie