Traumaheli mag ’s nachts vliegen vanaf dak UMCG

Vrijdag 11 bebruari 2011 ontvangt staatssecretaris Atsma het rapport van de commissie die moest onderzoeken of traumahelikopters toch ’s nachts vanaf ziekenhuisdaken kunnen vliegen.

In het rapport staat dat het volkomen veilig is om ook ’s nachts vanaf het ziekenhuisdak te vliegen. Eerder was de staatssecretaris van mening dat traumaheli’s ’s nachts een andere standplaats moesten hebben. Benno Baksteen, de voorzitter van de commissie die het onderzoek uitvoerde, overhandigt het rapport aan het begin van de middag op het helidek van het UMCG aan staatssecretaris Atsma.

Het UMCG is blij dat de staatssecretaris het advies heeft overgenomen en verwacht vanaf 1 april de nachtvluchten vanaf het dak te kunnen uitvoeren. Het ’s nachts vliegen vanaf het ziekenhuisdak is tijdelijk totdat het UMCG een nieuwe standplaats voor de helikopter heeft gevonden. Het UMCG kijkt al geruime tijd uit naar een meer centraal en zuidelijker gelegen standplaats voor de traumahelikopter om zo meer inwoners in het Noorden sneller van gespecialiseerde traumazorg te kunnen voorzien.

De piloten worden inmiddels in Lelystad getraind voor het uitvoeren van nachtvluchten. Uiteraard zijn de bewonersorganisaties rondom het UMCG bij de ontwikkelingen van het nachtvliegen betrokken.

Plaats een reactie