Transportfiets weer helemaal terug

‘Spring maar achterop bij mij, achterop mijn fiets’, rapt Gers Pardoel samen met Sef in hun nummer Bagagedrager, twee jaar geleden. Maar ze springt niet achterop!

Althans, niet in de videoclip, terwijl Gers toch beschikt over een hippe transportfiets. U weet wel, zo’n fiets met de bagagedrager aan de voorkant.

Het liedje had eigenlijk ‘Spring maar voorop bij mij’ moeten heten. Zeker zo spannend, maar misschien net te veel van het goede. Het succes van het liedje was er niet minder om.

Gers is trouwens geboren in 1981 en dat is ruim tien jaar nadat de transportfiets van het toneel verdween in ons land. Daarvoor, vanaf het begin van de vorige eeuw was de transportfiets decennia lang een groot succes in de Nederlandse dorpen en steden. Ieder bedrijf had er wel een paar staan. De bakker, slager en bloemist leverden er hun spullen mee af. Op het enorme rek voorop stond steevast een mand of een krat. Het achterrek werd door boeren vaak gebruikt om melkbussen aan te hangen.

Transportfiets, Transporter 28 inch zwart, Fietsenopfietsen.nl

Gelukkig zijn transportfietsen weer echt in de mode. Ze zijn helemaal terug van weggeweest. Nee, niet om melkbussen te vervoeren. Wel om knappe dames een lift te geven. Voorop, of…achterop. Kan allemaal. Als ze tenminste een beetje kunnen springen.

In termen van zwaartekracht: bij het transport voorop van een lieftallig of dierbaar persoon is een stuurstabilisator aan te bevelen. Die zorgt er namelijk voor dat het stuur niet direct omslaat bij het afstappen. Als u een transportfiets heeft zonder deze stabilisator, dan kunt u beter het advies van Gers en Sef volgen. Achterop dus.

O ja, transportfietsen zijn niet alleen populair bij de Mensch, ook het dievengilde fietst er graag mee rond. Vergeet dus niet het slot te sluiten. Want je moet er niet aan denken! Je ziet de dief wegfietsen op jouw fiets. Met een meisje achterop.

Plaats een reactie