Een stalen zwaard met rubber randen om het Middeleeuws Europees zwaardvechten te oefenen. Dit idee heeft de Nationale Sport Innovatie Prijs gewonnen. Maarten Kamphuis ontwikkelde het idee als afstudeerder aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft en heeft inmiddels het bedrijf M blades opgericht.
Hij nam de prijs in ontvangst tijdens het nationale congres Sport, Wetenschap en Technologie op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De winnaar ontvangt een geldbedrag van 5000 euro, ter beschikking gesteld door hoofdsponsor De Lage Landen, plus ondersteuning en advies.
Middeleeuws Europees zwaardvechten is een vrij nieuwe en sterk groeiende vechtsport. Gebruik van originele stalen zwaarden brengt echter risico’s met zich mee, terwijl vervanging door zwaarden van hout, bamboe of nylon ten koste gaat van de authenticiteit. Als veilig alternatief ontwikkelde Maarten Kamphuis tijdens zijn afstuderen aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft een stalen zwaard met rubber randen. Hij heeft inmiddels het bedrijf M blades opgericht om het idee verder uit te werken. Partners in het project zijn Zwaard & Volk (een gespecialiseerde winkel te Tilburg), Erasmus MC en de TU Delft.
De Nationale Sport Innovatie Prijs is dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Vorig jaar won het bedrijf Descol (Deventer) met een vloer voor sporthallen waarbij led-verlichting de lijnen voor een bepaalde sport aangeeft. Een jaar eerder werd de prijs in de wacht gesleept door Boksschool Muscle-fit (Eindhoven) en Fontys Hogescholen met een bokswand uitgerust met sensoren en elektronica. Beide producten zijn inmiddels verder ontwikkeld en op de markt gebracht.
Voor de derde editie van de Nationale Sport Innovatie Prijs waren een twintigtal ideeën ingezonden, waaruit de jury vijf genomineerden selecteerde. Naast het trainingszwaard waren dat:
– LaserTrainer: Een laser-lichtspot die fungeert als een ‘optische haas’ en de sporter helpt bij het uitvoeren van een specifiek trainingsschema.
– Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd: Een methode voor sportverenigingen om in korte tijd vrijwilligers te werven, in te passen, en te behouden.
– TopBob: Project om de kennisachterstand ten opzichte van traditionele bobslee-landen in te lopen en een vernieuwende bobslee te ontwikkelen.
– Care[+]case: Een overzichtelijke koffer voor eerste hulp bij sportongevallen, gemakkelijk en snel aan te vullen via een webshop met applicatie voor mobiele telefoon.
De Nationale Sport Innovatie Prijs en het congres Wetenschap, Sport en Technologie vormen een initiatief van stichting Sports and Technology te Eindhoven en InnoSportNL. Deze organisaties trachten vernieuwing binnen zowel de topsport als de breedtesport in Nederland aan te moedigen door samenwerking tussen de werelden van sport, kennis en bedrijfsleven te stimuleren.