Topwetenschappers onderzoeken gedragsverslavingen

Op donderdag 19 en vrijdag 20 april 2012 buigt een internationaal gezelschap van vooraanstaande wetenschappers van verschillende disciplines tijdens de tweede IVO Master Class Addiction zich over verslaving aan seks, games, gokken, eten en andere zogenaamde gedragsverslavingen.

Werd in het verleden verslaving vooral in verband gebracht met het ongecontroleerde gebruik van alcohol en drugs als heroïne en cocaïne, tegenwoordig wordt steeds vaker melding gemaakt van verslaving aan bepaalde vormen van gedrag zoals het spelen van online games, het bezig zijn met seks, eten en zelfs het bijhouden van Facebook.

Is er in al deze gevallen echt sprake van verslaving, net zoals bij drank en drugs? Dat gokken bij sommige mensen volledig uit de hand kan lopen met ernstige, vooral financiële problemen als gevolg is al langer duidelijk. Maar moeten we als samenleving nu ook rekening gaan houden met jongeren die door hun verslaving aan online games of Facebook niet meer achter hun computer vandaan te slaan zijn en daardoor vervreemden van vrienden en familie en school verzuimen, of met seksverslaafden die online porno kijken onder werktijd?

Een negental prominente wetenschappers (psychologen, psychiaters, neurobiologen, epidemiologen en sociologen), afkomstig uit de Verenigde Staten, Frankrijk, China, Australië en Nederland, houdt zich tijdens de door het IVO georganiseerde Master Class Addiction uitgebreid bezig met de legitimiteit en validiteit van de verschillende begrippen, de verschillen en overeenkomsten met de traditionele vormen van verslaving, de eventuele noodzaak om speciale therapeutische en preventieve programma’s te ontwikkelen en de mogelijke taak van de overheid om in te grijpen.

Het IVO is een van de grootste wetenschappelijk instituten voor onderzoek, advies en consultatie op het gebied van verslaving in Nederland en organiseert van woensdag 18 april tot en met zondag 22 april 2012 voor de tweede maal de IVO Master Class Addiction in het Kurhaus in Scheveningen. Doel van de Master Class is enerzijds het bevorderen van interdisciplinaire kennisuitwisseling op het hoogste niveau, en anderzijds jonge talentvolle onderzoekers op de hoogte te brengen van de ‘state of the art’ kennis van, in dit geval, gedragsverslaving. De bijeenkomst wordt donderdag bijgewoond door ca. 150 personen voornamelijk afkomstig uit wetenschap en verslavingszorg.

Plaats een reactie