Topsporters geven via app verblijfsgegevens door aan Dopingautoriteit

Inspelend op een grote behoefte bij topsporters ontwikkelden de Nederlandse Dopingautoriteit, Logica, InnoSportNL en NOC*NSF een innovatieve smartphone-applicatie waarmee sporters hun verblijfsgegevens met enkele klikken op hun telefoon kunnen doorgeven en wijzigen. Na de lancering op iPhone en Android is de Whereabouts App nu ook beschikbaar op het laatste belangrijke platform: BlackBerry.

Eind september testten zo’n dertig sporters de eerste versie van de Whereabouts App voor iPhone uit. De reacties waren unaniem positief. De gebruikers vinden de app simpel, snel, duidelijk en gemakkelijk. Drie dagen na de lancering op 24 oktober 2011 hadden enkele tientallen gebruikers de iPhone app al gedownload. In december kwam de Android-versie beschikbaar en met de lancering van de BlackBerry-versie komt de Whereabouts App nu voor nog meer Nederlandse topsporters beschikbaar.

Wereldwijd unicum
De Whereabouts App bestaat nog nergens anders ter wereld. Gezien de zeer positieve reacties hoopt de Dopingautoriteit dat deze Nederlandse app de internationale standaardapplicatie wordt. Het internationale antidopingagentschap WADA toont interesse voor het gebruik van de app, wellicht zelfs al voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Hiermee zou de Whereabouts App wereldwijd en voor alle sporten beschikbaar komen. De Whereabouts App dingt mee naar de Sport App Award 2012 van de sportmarketingcommunity SPORTNEXT. In april 2012 worden de winnaars bekendgemaakt.

Whereabouts
In Nederland dienen ongeveer 300 topsporters hun verblijfsgegevens, ofwel whereabouts, op te geven bij de Dopingautoriteit. De app is ontwikkeld om het sporters zo simpel mogelijk te maken hun gegevens te controleren en wijzigingen door te geven. Het is een aanvulling op het computersysteem en de sms-functie en maakt gebruik van GPS-technologie. De actuele verblijfplaats kan automatisch worden ingeladen. Dit scheelt de sporter onnodige rompslomp bij het invoeren van adresgegevens. Ook kunnen de sporters herinnerd worden aan hun whereaboutsverplichting door het invoeren van reminders. De pincode beveiligt de privacy van de gegevens.

Onderzoek heeft uitgewezen dat sporters het lastig vinden om altijd hun actuele gegevens door te geven, mede omdat ze niet op elk moment over een computer beschikken. Daarnaast weten sporters niet altijd zeker of ze de gegevens juist hebben ingevoerd, wat stress kan geven. De nieuwe Whereabouts App ondervangt deze problemen en is nu via iPhone, BlackBerry en Android beschikbaar.

Succesvolle sportinnovatie
De Whereabouts App is een succesvol voorbeeld van sportinnovatie: een interactieve toepassing die de sportbeleving van topsporters vereenvoudigt, verbetert en ondersteunt. De innovatie was mogelijk dankzij een unieke samenwerking tussen het Nederlandse bedrijfsleven en de sportwereld. Deze innovaties stellen sporters en bedrijven in staat om structurele vooruitgang, voorsprong en winst te boeken.

Plaats een reactie