Toponderzoeker Schlingemann wint Diabetes Fonds onderzoeksprijs 2010

Professor dr. Reinier Schlingemann is de winnaar van de prestigieuze Diabetes Fonds Onderzoeksprijs 2010. In het Centraal Museum in Utrecht nam de gelukkige winnaar een beeld van kunstenares Rini Dado en een geldbedrag van 50.000 euro voor onderzoek in ontvangst. Onder leiding van juryvoorzitter Gerlach Cerfontaine koos een vakkundige jury voor Schlingemann. “Omdat dit onderzoek zoveel betekent voor de kwaliteit van leven met mensen met diabetes”, lichtte Cerfontaine toe.

De prijs is de erkenning van veelbelovend onderzoek dat helpt het leven van diabetespatiënten te verbeteren. De genomineerden waren vanaf 25 maart bekend: Professor dr. Reinier Schlingemann, uit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam die al jaren onderzoek doet naar oogproblemen bij diabetes en Professor dr. Guy Rutten, uit het Universitair Medisch Centrum Utrecht, die op basis van onderzoek een praktisch handboek voor dagelijkse patiëntenzorg samenstelde.

Gisteren presenteerden zij hun onderzoek voor meer dan tachtig genodigden uit de wetenschapswereld. Dagvoorzitter Inge Diepman en de jury legden beide genomineerden het vuur na aan de schenen. Uiteindelijk viel de keuze op het oogonderzoek, omdat dat veel mensen behoedt voor blind worden. Slechtziendheid is een schrikbeeld voor velen: uit ander onderzoek blijkt dat mensen die door diabetes blind zijn geworden, driekwart van hun resterende levensjaren zouden opgeven om weer te zien.

Schlingemann bedankte zijn hele onderzoeksteam, de jury voor het vertrouwen in het oogonderzoek en ook het Diabetes Fonds. “Al vijftien jaar steunt het Diabetes Fonds mijn onderzoek naar ogen. Dat is belangrijk geweest voor ons bereikte succes. Ik hoop dat we nog veel meer onderzoek kunnen doen.” De prijs van 50.000 euro besteedt Schlingemann aan verder onderzoek naar de behandeling met medicijnen die vaatgroei en littekenvorming in het oog afremmen.

De leden van de jury zijn: Prof. Gerlach Cerfontaine (voorzitter, hoogleraar Regional Innovation Policy), Dr. Henk-Jan Aanstoot (kinderarts en oprichter Diabeter), Drs. Susanne de Joode (redacteur gezondheid), Mr. drs. Bert Kuipers (directeur Diabetes Fonds), Drs. Maaike Ligthart (ervaringsdeskundige diabetes type 1) en Prof. dr. Arie Nieuwenhuizen Kruseman (internist AZM en voorzitter Wetenschappelijke Adviesraad).

Geen overheidssubsidie voor diabetesonderzoek
Jaarlijks geeft het Fonds ongeveer 70% van het beschikbare budget uit aan wetenschappelijk onderzoek. Het is hiermee de grootste financier van wetenschappelijk diabetesonderzoek in Nederland. Dankzij het Diabetes Fonds heeft het diabetesonderzoek in Nederland de afgelopen decennia een sterke impuls gekregen, waardoor nieuwe behandelmethoden snel binnen bereik van patiënten kunnen worden gebracht.

Plaats een reactie