Toponderzoeker Russell Spears benoemd op endowed chair sociale psychologie

Russell Spears wordt per 1 januari 2011 bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen benoemd als endowed chair Sociale Psychologie, in het bijzonder de sociale identiteit. Spears, momenteel nog hoogleraar aan de universiteit van Cardiff, UK, behoort tot de wereldtop in de sociale psychologie.

Spears’ onderzoek richt zich op intergroepsrelaties, sociale cognitie, communicatie en sociale identiteit. Zijn internationale succes is onder andere toe te schrijven aan zijn onderzoek naar de rol van stereotypering en sociale identiteit in relaties tussen groepen. In het verlengde hiervan onderzocht hij de rol van emoties zoals schuldgevoelens en leedvermaak in intergroepsrelaties.

Wereldwijd is hij tevens een van de pioniers van het onderzoek naar effecten van moderne communicatietechnologie en internet op sociaal gedrag. In zijn onderzoek liet hij zien dat sociale identiteit een sterk effect heeft in ‘computer-mediated communication’ en in gedrag op internet. In Groningen gaat Spears zich onder meer bezig houden met de rol van collectief gedrag en collectieve emoties in conflict tussen groepen.

Mede door zijn ongeëvenaarde netwerk en als voortrekker van nieuwe onderzoeksinitiatieven kan Spears een enorme impuls geven aan de psychologie in Groningen. Als geen ander weet hij jonge onderzoekers te enthousiasmeren, niet alleen zijn eigen studenten, maar ook vele anderen, bijvoorbeeld op summerschools, workshops en conferenties.

Curriculum vitae

Russell Spears (Birmingham, UK, 1960) studeerde psychologie aan de universiteit van Bristol en promoveerde in 1985 aan de universiteit van Exeter. Sinds zijn promotie publiceert hij met grote regelmaat peer-reviewed toppublicaties: 161 in totaal, gemiddeld zo’n zes per jaar. Daarnaast publiceert hij nog vele boeken en hoofdstukken in boeken. Naast hoogleraar in Cardiff is hij editor van European Journal of Social Psychology. Hij was vijftien jaar werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, waarvan negen jaar als hoogleraar experimentele sociale psychologie. Spears spreekt vloeiend Nederlands.

Endowed chairs

Het University of Groningen endowed chairs programma is een ambitieus investeringsprogramma, waarmee bij verschillende faculteiten en afdelingen internationaal vooraanstaande wetenschappers worden aangetrokken. Voor alle endowed chair wetenschappers geldt dat zij naast hun eigen onderzoek een spilfunctie vervullen bij het integreren, coördineren en uitbouwen van bestaande onderzoeks- en onderwijsactiviteiten. Ook de samenwerking in internationale netwerken en het aantrekken van internationale studenten staan hoog op de agenda.

Plaats een reactie