Top 5 irritaties op Nederlandse werkvloer

Op veel Nederlandse werkvloeren blijken diverse ergernissen voor veel irritatie te zorgen. Crashende software, ellebogenwerk, slechte sfeer en personeel dat lange rookpauzes neemt zijn een doorn in het oog van veel werknemers. Dit blijkt uit onderzoek naar ontevredenheid op de werkvloer dat onderzoeksbureau Multiscope uitvoerde onder 1000 leden van haar Business to Business panel.

Top 5
Werknemers ergeren zich het meest aan software of het bedrijfsnetwerk dat niet werkt. Maar ook ellebogenwerk en slechte sfeer zorgen voor veel irritatie:

1. Niet functionerend netwerk of slecht werkende software (82%)
2. Ellebogenwerk om hogerop te komen (75%)
3. Slechte sfeer op werkvloer (68%)
4. Collega’s die te laat komen (66%)
5. Luid pratende of bellende collega’s (65%)

Daarnaast zijn de belangrijkste ergernissen collega’s met een 9-17 mentaliteit en collega’s die te luid praten of lange rookpauzes nemen. Ruim één op de 4 denkt het werk van zijn direct leidinggevende beter te kunnen dan de leidinggevende zelf. Bij mannen is dit zelfs bijna een derde. Leidinggevenden moeten vooral beter luisteren en duidelijker communiceren.

Crisis
Uit het onderzoek blijkt ook dat 70% van de werknemers zucht onder de economische crisis en dat deze invloed heeft op het dagelijkse werk. Zo merken ongeveer twee van de vijf dat er bij zijn werkgever meer op de kleintjes gelet wordt. Een derde van de werknemers heeft te maken met hogere werkdruk omdat als gevolg van de crisis hetzelfde werk met minder personeel gedaan moet worden. Bij 77% zorgt dit voor stress tijdens het werk.

Het Nieuwe Werken
Men verwacht niet dat Het Nieuwe Werken de ergernissen tegen zal gaan. 54% van de ondervraagden denkt dat bijvoorbeeld vaker thuiswerken of op andere tijden werken er niet voor zorgen dat de ergernissen die er op de werkvloer zijn afnemen.

Toch zien werknemers wel positieve kanten in Het Nieuwe Werken. Zo raakt 73% meer gemotiveerd door de hogere mate van zelfstandigheid die Het Nieuwe Werken met zich meebrengt. Ook vermoed 71% van de ondervraagden dat Het Nieuwe Werken bijdraagt aan het verminderen van files doordat mensen niet meer op hetzelfde moment de weg op hoeven.

Invoering
Het Nieuwe Werken leeft vooral bij grotere bedrijven (meer dan 100 werknemers). 61% van de werknemers van deze bedrijven geeft aan dat Het Nieuwe Werken (deels) is ingevoerd. Bij middelgrote en kleinere bedrijven is dat 38%. De maatregelen die het meest genomen zijn om Het Nieuwe Werken te introduceren zijn: vanuit thuis toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk (78%), thuiswerken (69%) en het invoeren van flexibele werktijden (57%).