Toolkit Eten & Drinken voor de langdurende zorg

Met de succesvolle ervaringen uit Zorg voor Beter verbetertrajecten heeft Vilans de toolkit ‘Zorg zelf voor Beter Eten & Drinken’ ontwikkeld. De koffer bevat praktische instrumenten die zorgorganisaties direct in de praktijk kunnen inzetten.

Medewerkers, verzorgenden, voedingsassistenten, diëtisten en cliënten kunnen met de toolkit aan de slag om de maaltijdambiance en het signaleren van ondervoeding te bevorderen én verbeteren. De praktische instrumenten in de toolkit, zoals de focus- en ervaringskaarten, miniposters en het spel ‘Smaken verschillen!’ maken de medewerkers ook bewust van het belang van eten en drinken.

Spel ‘Smaken verschillen!’
Het spel ‘Smaken verschillen!’ is bedoeld voor cliënten en medewerkers samen. Cliënten krijgen ruimte om te praten, ervaringen uit te wisselen en verbeterpunten aan te geven. Medewerkers krijgen inzicht in de huidige en voormalige eet-, drink- en ambiancebehoeften van de cliënt. Maar de focus ligt ook op de risico’s, signaleren en het voorkomen van ondervoeding.

Hoe werk je in de praktijk met de toolkit?
Na de bewustwording volgt het verbeteren in de praktijk. De actieklapper in de toolkit bevat alle instrumenten om een verbetertraject op te zetten rond eten en drinken. In de klapper staat duidelijk hoe, wanneer en welke instrumenten ingezet kunnen worden. Met verschillende meetinstrumenten, zoals de observatielijst maaltijdambiance, Quickscan ondervoeding signaleren en SNAQrc, brengt u doelgericht de huidige situatie in kaart. Het doel van deze instrumenten is te meten of wat je doet ook daadwerkelijk verbeterd is.

De ontwikkeling van de toolkit is gefinancierd door ZonMw, vanuit het programma Zorg voor Beter.

Meer informatie
Interview met Sabina Mak van Vilans: “Toolkit is compleet pakket voor de aanpak van ondervoeding

Plaats een reactie