‘TomTom’-naviagtie helpt bij neusbijholtechirurgie

De Keel-, Neus- en Oorartsen van het Bravis ziekenhuis maken sinds kort gebruik van een innovatief hulpmiddel voor neusbijholtechirurgie. De KNO-artsen omschrijven de toepassing als een soort ‘TomTom’ die de arts tijdens een complexe operatie door de bijholten leidt.

Een operatie aan de neusbijholte kan nodig zijn als een ontsteking niet geneest, ondanks intensieve therapie met bijvoorbeeld medicijnen of spoelingen. Soms is één bijholte ontstoken, maar er kunnen ook meerdere bijholten tegelijk ontstoken zijn.

“De holten zitten vol pus, poliepen of ontstoken slijmvlies”, legt één van de artsen uit. Tijdens een operatie wordt de oorzaak aangepakt. Deze is vaak te vinden in het gebied waar de afvloed van de holten plaatsvindt: de zogenoemde ‘zeefbeencellen’. Door de afwijking in dit gebied te behandelen, worden de afvloed en de beluchting van de andere bijholten hersteld.

Voor complexe operaties
Een bijholteoperatie wordt onder algehele verdoving uitgevoerd. De arts voert een endoscoop via de neus naar het operatiegebied. De nieuwe navigatietechniek wordt ingezet bij patiënten met een wat complexere anatomie of uitgebreide pathologie. Als extra veiligheidscheck gebruikt de arts, naast het videobeeld van de neusendoscoop, het elektromagnetisch systeem.

“Op de door het systeem ingeladen CT-scan wordt exact aangegeven waar ik in de neus en neusbijholtes met de endoscoop zit. Dat maakt het mogelijk om net wat verder de holtes in te gaan zonder de anatomische grenzen te overschrijden.”

Techniek ontmoet handwerk
Medisch specialisten worden in hun werk steeds vaker ondersteund door geavanceerde apparatuur. De technische ontwikkelingen op dit terrein hebben in de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. “Handwerk en vakkennis blijven nodig, net zo goed als je intuïtie. Maar de ondersteuning die nieuwe software en digitaal gestuurde systemen ons bieden, maakt dat we steeds veiliger en nauwkeuriger kunnen werken.”

De ‘TomTom’ van de KNO-artsen is in gebruik genomen na een grondige voorbereidingstijd en proefperiode. “Het is een bewezen veilig systeem, dat met name al in diverse academische ziekenhuizen wordt gebruikt. Ik ben blij dat wij nu als één van de eerste ziekenhuizen in deze regio met dit geavanceerde navigatiesysteem kunnen werken.”