Bij de teelt van tomaten blijven massa’s blad en stengels over die nu nog op de composthoop gaan. Op zoek naar zinvoller hergebruik van dit natuurlijke materiaal vonden onderzoekers van Wageningen UR dat vezelpulp van tomaat geschikt is voor productie van verpakkingen.
Van tomatenstengel naar tomatenverpakking
Zij ontwikkelden onder andere een bakje voor tomaten, compleet met een fris en oorspronkelijk tomatenluchtje. De hoeveelheid blad en stengels die een teler produceert is meer dan voldoende om de eigen tomaten te verpakken. Bovendien verkleint hij zo zijn CO2-voetafdruk. Daarmee draagt Wageningen UR bij aan de kwaliteit van leven.
Tomaten pulpbakje met tomatenluchtje.
Biobased economy
De ‘biobased economy’ is een belangrijk thema voor onderzoek en ontwikkeling binnen Wageningen UR. Biobased economy staat voor een economie waarin bedrijven biomassa omzetten in materialen, chemicaliën en energie. Met allerlei partners werkt Wageningen UR aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame technologieën voor de omzetting van biomassa in uiteenlopende producten.
Onderzoek
Zo wordt binnen het thema Biobased economy uitgebreid onderzoek gedaan naar biomaterialen. Voor het Productschap Tuinbouw doet Wageningen UR in samenwerking met telers en verpakkingsproducenten onderzoek naar het vervaardigen van bakjes voor tomaten gemaakt uit pulp van eigen bladeren. Voor het Kenniscentrum Plantenstoffen en het Kenniscentrum Papier en Karton wordt in samenwerking met de industrie onderzoek gedaan naar het gebruik van tomatenstengels voor de productie van karton.
Meer over productie van tomatendozen
– Kartonnen tomatendozen klaar voor productie
– Productie tomatendozen in testfase
Projectteam
– ir. ERP (Edwin) Keijsers, Projectleider
– ir. FIDG (Fatima) Pereira da Silva, onderzoeker DLO
– ir. CH (Christiaan) Bolck, Programmamanager biobased materials
Biobased economy: tomaten verpakken in tomaten – goo.gl/ecq5Z – @wageningenur, @tuinbouwschap, @plantenstoffen
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) 6 april 2013