Toename aantal verdwaalde kindjes. Jongens vaker zoek dan meisjes.

Het is de nachtmerrie van iedere ouder dan hun kindje verdwaalt op een druk strand, rond het zwembad of in een pretpark. Kleine kindjes zijn zich nog nauwelijks bewust van gevaren en lopen zo de zee in, of worden onder de voet gelopen door volwassenen.

Als iemand zich over een verdwaald kindje ontfermt, zoals een strandwacht of badmeester, dan is het vaak erg moeilijk om snel de ouders terug te vinden. Kindjes drukken zich moeilijk uit en helemaal als ze paniekerig zijn. Ze weten vaak hun familienaam niet, kunnen geen 06-nummers onthouden en kunnen ook niet aanwijzen waar ze hun ouders ongeveer voor het laatst zagen. In het buitenland stapelen de problemen zich verder op door taalbarrières.

Politiekorpsen, strandwachten en personeel van attractieparken en campings hebben hun handen vol aan zoekgeraakte kindjes. Vaak moeten ze uren babysitten voordat bezorgde ouders zijn gevonden, terwijl dat niet hoort bij hun kerntaak. Ieder jaar neemt het aantal verdwaalde kindjes toe, signaleren meerdere professionals.

kidSOS merkt eveneens dat er ieder jaar vaker een beroep wordt gedaan op haar alarmcentrale om verdwaalde kindjes te herenigen met ouders. Deze zomer de alarmcentrale van kidSOS ruim 1700 keer gebeld. In 24 gevallen ging het om Nederlandse families in het buitenland. Opvallend is bovendien dat er veel meer jongetjes verdwalen dan meisjes. In de maanden juni, juli en de eerste helft van augustus ging het in 65% van de gevallen om een jongetje. kidSOS vermoedt dat dit te maken kan hebben met de meer avontuurlijke inslag van jongetjes.

Ouders kunnen enkele maatregelen nemen om het risico van een verdwaling te verkleinen. Allereerst moeten ze hun kindjes natuurlijk goed in de gaten houden. Op drukke plekken is één moment van onoplettendheid voldoende. Ouders kunnen ook met een kind doorspreken wat ze moeten doen als ze verdwalen (zoals blijven staan totdat pappie of mammie ze hebben gevonden, of lopen naar een herkenbaar punt). Tot slot zouden ouders minimaal een 06-nummer kunnen schrijven op de arm van hun kindje. Nog beter is om kindjes een polsbandje te laten dragen met meerdere telefoonnummers. Hulpverleners kunnen dan snel een ouder bereiken.

kidSOS is een merknaam van redDog Travel Support en is het meest gebruikte kinderpolsbandje in Europa. kidSOS legt telefonisch contact tussen verdwaalde kindjes en ouders via haar alarmcentrale, waarvan het telefoonnummer op de polsbandjes staat.

Meer informatie: www.reddog.nl

Plaats een reactie