Tóch strafvervolging directeur Trafigura

Na een lange procedure met bezwaar, beroep en cassatie heeft het Gerechtshof van Amsterdam maandag 30 januari 2012 besloten dat het Openbaar Ministerie Trafigura topman Claude Dauphin toch mag vervolgen in de zaak van de Probo Koala. Dauphin mag worden vervolgd voor het feitelijk leiding geven aan de illegale export van het afval van de Probo Koala naar Ivoorkust.

Uit materiaal dat ook dankzij onderzoek van Greenpeace de afgelopen jaren naar buiten is gekomen blijkt dat de president-directeur van Trafigura, Claude Dauphin van het begin tot het einde op de hoogte en betrokken was bij het ontstaan en het laten storten van het giftige afval van de Probo Koala in Ivoorkust.

Uit eerder gelekt e-mailcorrespondentie tussen de topman en medewerkers van Trafigura blijkt dat vanaf het begin bekend was dat het experimentele mengproces dat Trafigura aan boord van het zeeschip Probo Koala ondernam giftig afval zou opleveren. Ook was bij het bedrijf bekend dat dergelijk giftig afval maar op enkele plaatsen in de wereld verantwoord verwerkt kon worden. Het bedrijf wist dat het transport van het giftige afval dat zou ontstaan van de Europese Unie naar andere landen verboden was.

Naar de mening van Greenpeace is er sprake van bewuste omzeiling van wetgeving. Dat vonden de rechters ook en het Amsterdams Gerechtshof veroordeelde het bedrijf Trafigura onlangs voor de opzettelijke en illegale export van afval naar Ivorkust.

Greenpeace is blij dat de hoogste baas van Trafigura zich nu ook voor de rechter moet verantwoorden. Marietta Harjono, Greenpeace: “Dauphin was persoonlijk betrokken en aanvaardde willens en wetens het risico op het veroorzaken van schade aan mens en milieu door het giftige afval naar Ivoorkust te laten uitvoeren.”

Plaats een reactie