Tips voor fijne feestdagen zonder maagproblemen

De feestdagen is een periode waarin veel mensen graag gezellig tafelen met vrienden en familie. Een tafel vol lekkere (vette) hapjes en ook regelmatig een alcoholische versnapering erbij. Maar al dat eten en drinken kan zorgen voor problemen: maagproblemen. De Maag Lever Darm Stichting wil door het geven van tips helpen om maagklachten in deze periode zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen.

Maagklachten
Maagklachten komen veel voor. Eén op de vier mensen in Nederland heeft er wel eens last van. Door gezonde voeding en leefwijze kunnen veel maagklachten voorkomen worden en bestaande klachten verminderd. Veel voorkomende maagklachten zijn zure oprispingen, pijn in de maag, misselijkheid, pijn achter het borstbeen, een opgeblazen gevoel en braken.

Tips om klachten te voorkomen
Probeer tijdens de feestdagen gezond, gevarieerd en vezelrijk te eten, dus schep bij het kerstdiner ook groente op. Eet rustig en kauw uw eten goed, maar geniet vooral van de heerlijke feestmaaltijd. Vermijd grote en/of vette maaltijden. Als u kunt kiezen tussen vlees en vis, kies dan voor vis en probeer sausjes en dressings te vermijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken en sterk gekruid eten kunnen maagklachten veroorzaken, wees dus matig bij het nuttigen van deze producten.

Daarnaast is het verstandig om voorzichtig te zijn met gasvormende voedingsmiddelen zoals bonen, koolsoorten, ui en prei, dit kan een opgeblazen gevoel geven. En durf nee te zeggen tegen uw gastheer/gastvrouw als uw buik vol zit.

www.maagproblemen.info
Op de website www.maagproblemen.info staat uitgebreide informatie over maagklachten en maagaandoeningen, tips en adviezen, een forum en de mogelijkheid om een vraag te stellen aan een voorlichter.