Tips bij het inrichten van je corona-proof werkplek

Maandenlang zaten kantoormedewerkers thuis te werken. De eerste mensen starten inmiddels weer met werken aan hun vertrouwde bureau. Binnenkort zullen een heel aantal collega’s volgen. Zoals vanouds is het zeker nog niet. Daarom bij deze een aantal handige tips om een werkplek corona-proof in te richten.

1. Gebruik creativiteit om afstand te bewaren

De 1,5 meter afstand zal voorlopig nog geen verleden tijd zijn. Hoe werkt dat op kantoor als twee collega’s aan eenzelfde bureau werken? Zijn kantoortuinen nu wel zo handig? Er kan van alles bedacht worden, maar vooral creativiteit kan ons redden. De kans is groot dat de komende tijd echt nog niet alle collega’s binnen zullen zijn.

Lukt het bij een bepaald bureau niet om voldoende afstand te houden, bekijk dan met elkaar welke werkplekken er wel en niet gebruikt worden. Als het echt strikt georganiseerd moet worden, dan is het handig om een aantal stoelen weg te halen. Die werkplekken blijven op die manier in ieder geval leeg.

2. Corona schermen plaatsen

Soms is een kantoorruimte klein en wordt de anderhalve meter afstand een probleem. Flexibele werktijden bieden in dat geval een oplossing. Is het soms toch handig wanneer meerdere collega’s op hetzelfde moment op het kantoor werken, dan zijn corona schermen een uitkomst. Het is op die manier ook minder een probleem wanneer bureaus tegenover elkaar staan. Kuchschermen zijn op verschillende plekken verkrijgbaar.

3. Strikte hygiëne

Wat dit betreft heeft de horeca een voorsprong. Daar was schoonmaken en hygiëne altijd al een belangrijk speerpunt. Ook op kantoren moet daar de komende tijd veel aandacht voor zijn. Na het werken dient elk bureau en ook de raakvlakken van een bureaustoel gereinigd te worden. Het is een kleine moeite wanneer elke werknemer dit even zelf doet aan het einde van de werkdag.

Corona maatregel desinfecteren

4. Gedeelde ruimtes

Meestal zijn mensen redelijk eigen baas als het gaat om hun werkplek. Of er moet sprake zijn van flexibele werkplekken. Gaan we echter weer een dag of een dagdeel naar kantoor, dan delen we ook bepaalde ruimtes met andere personen. Denk hierbij onder meer aan de toiletten, aan kopieerruimtes en kantines. Dit zijn juist de plekken waar de kans op een besmetting met corona het grootst is.

Een aantal bedrijven kiezen er daarom voor om de kantine voorlopig nog gesloten te houden. Afhankelijk van het kantoor is een kopieerruimte soms gewoonweg noodzakelijk. Maak in dat geval afspraken met elkaar. Is een ruimte erg klein, dan kan er maar 1 persoon tegelijk gebruik van maken. Is er meer ruimte, dan is een deurbeleid handig. Met elkaar kunnen hier afspraken over gemaakt worden.

5. Ontsmetten

Werknemers komen niet naar kantoor als ze ziek zijn. Dat is een duidelijke afspraak. Toch is ontsmetten cruciaal. Voordat mensen naar hun werkplek lopen, ontsmetten ze eerst hun handen. Zo is het risico op het overdragen van een corona besmetting vrijwel uitgesloten.

Plaats een reactie