Tilanusmedaille voor experimenteel chirurg Thomas van Gulik

Het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde reikt op vrijdag 26 november de Tilanusmedaille uit aan prof. dr. Thomas M. Gulik, hoogleraar Experimentele heelkunde aan de UvA (AMC-UvA) en hoofd van de de afdeling Experimentele Chirurgie van het AMC. De Tilanusmedaille is ingesteld in 1885 en wordt eens in de tien jaar uitgereikt aan een onderzoeker die excellent werk verricht op het terrein van de Heelkunde.

De medaille wordt aan Van Gulik toegekend vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de experimentele chirurgie. Hij heeft ruim driehonderd wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, onder meer betreffende de gastro-intestinale chirurgie en de chirurgische behandeling van pancreas, galwegen en lever. Van Gulik richt zich in zijn onderzoek ook op de optimalisatie van het bewaren van transplantatieorganen en de ontwikkeling van de artificiële lever (voor gebruik bij leverfalen en het ontbreken van een donorlever).

De selectie is dit jaar gedaan door een commissie bestaande uit prof. dr. Andries Bosch (voorzitter, emeritus hoogleraar Neurochirurgie), prof. dr. Dirk Gouma (hoogleraar Algemene heelkunde) en prof. dr. Reinier Schlingemann (bijzonder hoogleraar Oculaire anchiogenese).

Over het genootschap
Het Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde is in 1790 opgericht door Andreas Bonn, hoogleraar Anatomie en Heelkunde aan de Doorluchte School te Amsterdam. Het genootschap organiseert wetenschappelijke bijeenkomsten, kent onderscheidingen toe aan wetenschappers, verleent reisbeurzen aan jonge onderzoekers, en geeft steun aan activiteiten die passen binnen de doelstelling van het genootschap, i.e. de bevordering van de Natuur-, Genees- en Heelkunde. Andere onderscheidingen die het genootschap uitreikt zijn de Snellius-, Swammerdam-, De Graaf-, en Andreas Bonn-medailles, alle vernoemd naar grote UvA-wetenschappers.

Praktische informatie

De uitreiking van de medaille vindt plaats op vrijdag 26 november tijdens de jaarvergadering van het genootschap op vrijdag 26 november. Aanvang: 17.00 uur. Locatie: Grand Hotel Amrâth Amsterdam, Prins Hendrikkade 108, Amsterdam.

Plaats een reactie