Tijdens het kerstdiner staat mijn mobieltje aan!

Slechts 10% van de meisjes en 20% van de jongens tussen 12 en 15 is bereid om tijdens het kerstdiner hun mobiel uit te zetten. Een op de vier jongeren vindt het zelfs belangrijker om tijdens Kerst mobiel bereikbaar te blijven dan dat opa of oma Kerst meeviert. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting ICT Milieu. Veel jongeren lijken vergroeid met hun mobiele telefoons en andere elektronische communicatiemiddelen, maar weten niet dat hun afgedankte modelletjes nog veel waardevolle materialen bevatten die hergebruikt kunnen worden.

Gadgets en ICT-apparaten staan bovenaan de verlanglijstjes van jongeren: De meest populaire zijn tablets (41%), mobiele telefoons (38%) en games (32%). Slechts één op de acht jongeren weet echter dat je oude mobiel of computer vol onderdelen zit die als grondstof kunnen dienen voor nieuwe producten, of als brandstofvervanger. In Nederland verdwijnt tweederde van al het ICT-afval in kasten en laatjes of de afvalbak, met alle gevaren van dien voor het milieu.

RemixIT
ICT Milieu daagt middelbare scholieren uit om tussen 23 januari en 17 februari 2012 op hun school zoveel mogelijk klein ICT-afval in te zamelen, zoals mobiele telefoons, spelcomputers en mp3-spelers. De school die de meeste kilo’s inzamelt, wint een optreden van de ambassadeurs van de inzamelingscampagne Gers Pardoel, Kempi, Winne, Jiggy Djé en Gerrit (Realiteittijd) voor het schoolfeest. Ook zijn er diverse andere prijzen te winnen.

Bewustzijn
Met de campagne wil ICT Milieu jongeren ervan bewust maken dat het recyclen, of ‘remixen’, van oude ICT-apparaten goed is voor het milieu én voor henzelf. Uit het onderzoek blijkt dat 56% procent van de jongeren ervan op de hoogte is dat er speciale inzamelplaatsen zijn voor ICT-afval. Slechts 27% levert echter daadwerkelijk hun ICT-afval in bij een milieustraat. Ruim 44% geeft aan dat ze het ICT-afval bewaren. Hoopgevend is dat nadat jongeren hadden vernomen over de negatieve gevolgen van het weggooien van ICT-afval, veruit het overgrote deel van de scholieren (87%) de intentie uitspreekt om ICT-afval te gaan inleveren bij een milieustraat.

Meer informatie: www.remixit.nl