Er zijn steeds meer aanwijzingen dat slaap een belangrijke rol speelt bij het geheugen. Overdag slaan de hersenen binnenkomende informatie tijdelijk op in de hippocampus, waar bepaalde informatie het label ‘belangrijk’ krijgt. Tijdens de slaap wordt deze belangrijke informatie herhaald, gereorganiseerd en opgeslagen in het langetermijngeheugen, verdeeld over de hersenschors. Méér over slaap is te lezen in de nieuwe Hersenstichting folder Hersenen en slaap die vanaf heden verkrijgbaar is.
Veel mensen maken zich zorgen over hun slaapgedrag. Dat blijkt ook uit de vele vragen die mensen erover aan de Hersenstichting stellen. In toenemende mate wil het fonds het publiek niet alleen voorlichten over hersenaandoeningen, maar óók over de werking van gezonde hersenen. Daarover wordt namelijk steeds meer bekend.
Onderzoekers zijn het erover eens dat slaap een eerste levensbehoefte is. Slaap is nodig om zowel lichaam als geest goed te laten functioneren. Een goede en gezonde slaap wordt in de hersenen gereguleerd door twee belangrijke mechanismen: de slaapdruk en de biologische klok. Tijdens de slaap zijn de hersenen in verschillende slaapfases actief. Onderzoekers weten vooralsnog niet welke functie slaap precies heeft. Slaap zou lichamelijk herstel bevorderen of dienen ter besparing van energie. Dat lijkt aannemelijk, maar is waarschijnlijk niet de gehele werkelijkheid. De hersenen verbruiken namelijk ook tijdens de slaap veel energie.
Goede slaap is niet voor iedereen gelijk. Ook de slaapbehoefte en het aantal uren per nacht zijn per individu verschillend. Hoe u uw slaappatroon kunt beïnvloeden en hoe u er achter komt wat u individuele slaapbehoefte is staat in de folder. U vindt daarvoor een aantal tips.
De folder Hersenen en slaap kan men aanvragen bij de Hersenstichting, tel. 070-3604816. Men betaalt slechts € 1,50 porto- en administratiekosten. Bestellen en downloaden kan ook via www.hersenstichting.nl.