‘Tight control’-behandeling bij reumatoïde artritis is effectief

Volledige genezing van chronische ontstekingsziekte reumatoïde artritis is niet mogelijk. Daarom passen artsen de behandelstrategie ‘tight control’ toe, die gericht is op het doen verdwijnen van de ziekteverschijnselen, vooral pijn aan de gewrichten.

In haar proefschrift laat Marije Bakker zien dat tight control effectief en haalbaar is bij patiënten met reumatoïde artritis, vooral wanneer gestart wordt met een combinatie van methotrexaat en een lage dosis prednison. Bij onvoldoende reactie op behandeling moet de medicatie uiterlijk na 6 maanden worden aangepast.

Om goed volgens tight control te behandelen zijn tevens goede methoden nodig om de ziekteactiviteit te meten. De meest gebruikte maat is DAS28 welke nog niet optimaal hiervoor is. Het blijft daarom belangrijk om regelmatig de gewrichten en röntgenfoto’s van handen en voeten te bekijken zodat de juiste behandeling toegepast kan worden.

Om optimaal de tight control strategie toe te kunnen passen zijn goede voorspellers, zoals klinische variabelen en biomarkers, in ontwikkeling voor de uitkomst van de individuele patiënt.

Promotiegegevens
Promovendus: Marije Bakker
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Tight control and long-term prediction in rheumatoid arthritis
Promotor 1: Prof. dr. J.W.J. Bijlsma
Promotor 2: Prof. dr. F.P.J.G. Lafeber
Copromotor 1: Dr. J.W.G. Jacobs
Datum en tijd: 24/2/2011, 14:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie