Tienduizenden euro’s aan onterechte declaraties door zorgaanbieder

Mensen die vanwege een aandoening aan hun hand of pols tijdelijk een spalk nodig hebben, moeten dit uit eigen zak betalen. Kosten: gemiddeld 15,- euro.

VARA, Kanniewaarzijn

Sommige behandelaars declareren deze spalken vervolgens voor veel te hoge bedragen.

Het VARA-programma ‘Kanniewaarzijn’ kwam op het spoor van een ergotherapeut die de simpele spalkjes die hij voor 15,- euro maakt, via een hulpmiddelenleverancier declareerde voor de prijs van een grote spalk: 226,60 euro.

Verzekeraar VGZ had nog niet gehoord van deze constructie en verwachtte dat dit een incident zou zijn. Na een signaal van ‘Kanniewaarzijn’ stelde VGZ een onderzoek in naar de hulpmiddelenleverancier. Die ene dure spalk blijkt het topje van de ijsberg te zijn: alleen al door deze zorgaanbieder zijn honderden veel te hoge declaraties ingediend. De schade loopt nu al in de tienduizenden euro’s en het onderzoek is nog gaande.

Uitzending
Het vijfde seizoen van het satirisch-informatieve programma ‘Kanniewaarzijn’ gaat op vrijdag 6 september 2013 van start, wekelijks op vrijdag om 22.20 uur bij de VARA op Nederland 1.

Astrid Joosten stelt weer absurde situaties aan de orde. Dat kunnen ondoordachte overheidsuitgaven zijn, de ‘achterkant’ van bizarre berichten in de krant of klachten van consumenten die tussen wal en schip zijn gevallen. Een team van cabaretiers werkt mee aan ‘Kanniewaarzijn’: Martin van Waardenberg, Plien van Bennekom, Patrick Stoof en Annick Boer.

Plaats een reactie