Tienduizend scholieren in actie voor veilig drinkwater in Papua

0
660

Elke dag een emmer met zes liter water op je rug dragen. En dat zes kilometer lang. Dat is wat moeders en kinderen in ontwikkelingslanden dagelijks meemaken. Om te ervaren hoe dat voelt voor hun leeftijdgenoten lopen er voor Simavi op 23 maart zo’n tienduizend leerlingen uit groep 7 en 8 tijdens het evenement ‘Wandelen voor Water’ zes kilometer met zes liter water op hun rug. In Den Haag wandelen op deze dag 10 scholen en 849 leerlingen mee. Deze wandellocatie wordt georganiseerd in samenwerking met Dunea en Museon. Het startschot wordt om 9:00 uur gegeven bij het Museon, Stadhouderslaan 37, door acteur Eric Bouwman, bekend van Onderweg naar Morgen en de musical Kruimeltje.

Wandelen voor Water is een landelijk initiatief van Aqua for All, en wordt door een aantal organisaties, waaronder Simavi, georganiseerd. Verspreid over verschillende wandelroutes in het land hopen de 153 scholen een groot geldbedrag op te halen voor Simavi voor een gezondheidsproject in Indonesië.

Dit jaar lopen er voor Simavi zo’n vierduizend leerlingen meer mee dan vorig jaar.’Het is geweldig dat steeds meer kinderen zich willen inzetten en zelf willen ervaren hoe het voelt om zes kilometer met zes liter water op je rug te moeten lopen’, zegt de trotse directeur van Simavi Rolien Sasse. ‘Het is goed te beseffen dat het niet vanzelfsprekend is dat drinkwater uit de kraan komt. In Nederland gebruiken we al snel per persoon per dag 120 liter water uit de kraan. In ontwikkelingslanden lopen moeders en kinderen elke dag kilometers naar een waterbron om hun dagelijkse hoeveelheid water te halen. En dat is dan nog vaak vervuild ook. Zo’n 80 procent van alle ziektes in arme landen wordt veroorzaakt door vervuild water en slechte hygiëne.’

Vierduizend kinderen per dag
Dagelijks sterven wereldwijd hierdoor zo’n vierduizend kinderen. Samen met lokale partnerorganisaties in ontwikkelingslanden pakt Simavi dit probleem aan. Ook in Indonesië. Dit jaar lopen de leerlingen voor een gezondheidsprogramma in Papua, in oostelijk Indonesië.

In de afgelegen gebieden van Papua heeft maar één op de drie mensen toegang tot een schoon toilet en is veilig drinkwater schaars. Samen met een lokale partnerorganisatie gaan we met het ingezamelde geld van Wandelen voor Water 50.000 moeders en hun gezinnen voorzien van veilig drinkwater en wc’s. Ook leren we ze over het belang van hygiëne. Mede door het gebruik van schone wc’s en veilig drinkwater wordt kindersterfte teruggedrongen en het aantal ziektes verminderd.

Wandelen voor Water wil Nederlandse scholieren bewust maken van het belang van veilig drinkwater voor iedereen. Zij verzorgen daarom rondom het evenement ook gastlessen op de scholen over water in Nederland en water in ontwikkelingslanden. De kinderen leveren een concrete bijdrage door zich per gelopen kilometer te laten sponsoren. De landelijke aftrap vindt plaats in Den Haag.

Meer informatie over het evenement Wandelen voor Water en over het project in Papua, Indonesië is te vinden op www.simavi.org/simavi/wandelenvoorwater.do.

Vorig artikelSymposium Jeugd, Media en Opvoeding
Volgend artikelEvenement voor goede nachtrust
Avatar
Simavi is een gezondheidsorganisatie die vindt dat iedereen recht heeft op een goede gezondheid. Daarom werken wij in de armste gebieden van ontwikkelingslanden aan de gezondheid van mensen. We richten ons speciaal op moeders omdat zij een sleutelrol spelen in de gezondheid van hun familie. Samen met hen zorgen we voor veilig drinkwater en goede hygiëne, een gezonde zwangerschap en de gezondheid van hun kinderen. Ook geven we moeders de kennis die ze nodig hebben om ziektes te voorkomen. Samen met lokale organisaties bieden we directe en praktische steun. En we komen op voor de belangen van mensen. Dat werkt. Al meer dan 85 jaar.