Thuisgebruik GHB levensgevaarlijk

Partydrug GHB wordt steeds vaker thuis gebruikt. Hierdoor is de kans op een (fatale) overdosis groter.

GHB

Mainline gaat met steun van Fonds Psychische Gezondheid onderzoek doen naar thuisgebruik, met als resultaat een tool die overdosering kan helpen voorkomen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt de ‘partydrug’ GHB (gamma-hydroxyboterzuur) vooral thuis gebruikt. Meestal begint het met vrienden op huisfeesten en afterparty’s, maar van de problematische gebruikers gebruikt zeventig procent GHB in huiselijke setting, als er niemand in de buurt is. Het effect van deze drug is vergelijkbaar met de roes van alcohol, maar het is moeilijk te doseren. “Een druppel teveel kan het verschil zijn tussen extase en narcose,” zegt onderzoeker Sanne van Gaalen van Mainline.

Onderzoek voorkómen overdosis
Binnenkort start Mainline, samen met Centrum voor Verslavings Onderzoek (CVO) en met steun van Fonds Psychische Gezondheid en de Europese Unie een onderzoek in Nederland en België. Doel is om ‘achter de voordeur’ met thuisgebruikers in contact te komen.

“De gemiddelde GHB-gebruiker is rond de 29 jaar. Onder gebruikers heerst een lakse houding tegenover het verliezen van het bewustzijn. Dit wordt een ‘G-slaapje’ genoemd. Het gaat echter om herhaaldelijke overdosering met soms een coma als gevolg. GHB kan braken of onderdrukking van de ademhaling veroorzaken. Als je dan alleen thuis bent, kan dit heel slecht aflopen,” zegt Van Gaalen.

In 2012 werden dertien overlijdensgevallen door GHB-gebruik geregistreerd. Waarschijnlijk ligt dit aantal hoger, omdat de lichaamseigen stof GHB snel door het lichaam wordt afgebroken en er nog niet consequent op GHB wordt geregistreerd. De lange-termijnrisico’s van herhaaldelijk bewusteloos raken door GHB- gebruik zijn nog niet bekend, maar artsen vermoeden dat geheugenverlies en hersenschade reële risico’s zijn. Het resultaat van het onderzoek van Mainline is een overdosispreventie tool waarmee gebruikers kunnen voorkómen dat ze door GHB hun bewustzijn verliezen.

Aantal frequente gebruikers neemt behoorlijk toe
GHB is relatief goedkoop en ‘eenvoudig’ thuis te maken. Het aantal frequente gebruikers neemt behoorlijk toe. In 2012 steeg dit cijfer met dertien procent. Het aantal actuele gebruikers is naar schatting 22.000. Maar doordat GHB-gebruik vaak achter gesloten deuren plaatsvindt, ligt het werkelijke aantal hoger. GHB is sterk verslavend en het lukt de meeste gebruikers niet om van hun verslaving af te komen. Cold turkey (in één keer) afkicken is levensgevaarlijk. Zo’n tweederde van de mensen valt na behandeling terug in gebruik.

Kennisquiz
Op de website van Fonds Psychische Gezondheid vindt u meer informatie en een kennisquiz over GHB: www.psychischegezondheid.nl/ghb.

Meer informatie
Nationale Drug Monitor

Plaats een reactie