Thuis op Soa’s testen het nieuwe normaal door Corona

Ook in 2021 zat Nederland voor het tweede jaar op slot. Geen festivals, geen nachthoreca en de reguliere horeca kende de nodige restricties en sluitingen. Dit heeft effect gehad op seksueel gedrag. Zeker op het seksueel gedrag van jongeren. En dat merken ze bij testalize.me. De aanbieder van Soa testen voor thuis.

De GGD’s hadden hun Soa poli’s – net als in 2020 – afgeschaald. Er werd vorig jaar dus maar weinig op Soa’s getest via de GGD. Ook bij huisartsen kon niet iedereen direct terecht, waardoor vaker voor een online alternatief werd gekozen. Testalize.me zag het aantal tests sinds 2020 dan ook toenemen. Hoewel in 2021 de vraag ongeveer gelijk bleef met 2020, lijkt zelf testen op Soa’s het nieuwe normaal te worden. Ook sommige GGD’s zetten inmiddels in op de zelftest.

Datingapps en huisfeestjes lijken de sociale functie van de horeca voor de testalize.me doelgroep te hebben overgenomen. Zeker dating apps als Tinder en happn zorgen ervoor dat seksueel contact gewoon bleef plaatsvinden tijdens lockdowns.

Soa cijfers 2021

Soa cijfers 2021

Van de mannen testte 14,9 procent positief. Bij vrouwen lag het percentage positieven lager, namelijk op 12,7 procent (N = 10.000+). Dit geldt voor de genitale testen op Chlamydia en Gonorroe die in Nederland zijn uitgevoerd. Dit zijn tevens de meest aangevraagde testen. Een jaar eerder testte 12,9 procent van de vrouwen positief. En 14,5 procent van de mannen. Het gaat meestal om Chlamydia. Gonorroe wordt maar bij 2 procent van de gebruikers aangetroffen.

Kijken we naar de orale en anale testen op Chlamydia en Gonorroe, dan zien we dat respectievelijk 8,7 procent en 25,6 procent positief testen. Dit is een toename ten opzichte van 2020. Toen testte 5,7 procent oraal positief en rectaal was dit 24,3 procent. Rectaal blijft het risico op een Soa relatief onbekend.

Bij Mycoplasma testte 13,3 procent van de mannen positief en iets meer dan 20 procent van de vrouwen. Testalize.me adviseert alleen op Mycoplasma te testen bij klachten, en je ook pas te laten behandelen als je klachten hebt.

Online behandeling Soa’s

Sinds vorig jaar biedt testalize.me ook een online behandeling aan. Dit doen ze in samenwerking met een huisarts en apotheker via care.testalize.me. Alleen gebruikers die positief testten kunnen hier inloggen en na het beantwoorden van enkele vragen (triage) kan het consult via de huisarts worden aangevraagd. Niet iedereen kan behandeld worden. Een Gonorroe-infectie kan bijvoorbeeld nooit via deze weg worden behandeld. En Mycoplasma alleen als er klachten zijn. In 2021 liet 64 procent van de gebruikers die positief testte zich via testalize.me behandelen. Behandeling is overigens kosteloos. Het is een service die wordt aangeboden voor gebruikers die echt niet naar hun eigen huisarts willen of kunnen.

Meer informatie

Voor meer informatie en grafieken: https://testalize.me/blog/soa-monitor-2021/

Plaats een reactie