Thiopurines verkleinen kans darmkanker

Patiënten met chronische darmontsteking worden vaak behandeld met thiopurines. Deze medicijnen blijken niet alleen darmontsteking te remmen, maar verkleinen ook de kans op darmkanker. Dat is goed nieuws voor patiënten met chronische darmontsteking. Arts-onderzoeker Fiona van Schaik van het UMC Utrecht beschrijft dat in het tijdschrift Gut.

Patiënten met chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, hebben een verhoogde kans op darmkanker. De behandeling van deze ziektes bestaat uit ontstekingsremmers, zoals het medicijn mesalazine. Als deze medicijnen niet goed aanslaan nemen artsen hun toevlucht tot andere middelen, zoals azathioprine en 6-mercaptopurine. De veiligheid van deze thiopurines staat echter ter discussie. Het zou de kans op diverse vormen van kanker verhogen.

Arts-onderzoeker Fiona van Schaik en collega’s van het UMC Utrecht laten echter zien dat thiopurines naast het ontstekingsremmende effect ook een ander gunstig effect hebben: ze verminderen de kans op darmkanker. Van Schaik analyseerde ruim 2500 patiënten met chronische darmontsteking. Hiervan ontwikkelden 28 patiënten darmkanker. Uit het onderzoek blijkt dat thiopurines het risico op darmkanker met een factor 10 verlagen. Gemiddeld krijgt na een ziekteduur van dertig jaar bijna een op de vijf patiënten met chronisch darmontsteking darmkanker.

Van Schaik: “Artsen zijn terughoudend met het gebruik van thiopurines vanwege de schadelijke eigenschappen. Wij laten zien dat deze medicijnen naast het ontstekingsremmende effect ook de kans op darmkanker sterk verlagen. Artsen moeten dus niet alleen aan de risico’s van het middel denken, maar ook aan de voordelen.”

In haar onderzoek combineerde Van Schaik twee databases. Ten eerste gebruikte zij de geanonimiseerde gegevens van zorgverzekeraar Agis over medicijnen die mensen met chronische darmontsteking afhalen bij de apotheek. Ten tweede gebruikte zij gegevens uit een nationale databank met uitslagen van onderzoeken verricht door de patholoog. Daarmee controleerde Van Schaik de diagnose chronische darmontsteking en kon ze nagaan welke patiënten darmkanker ontwikkelden.

In Nederland lijden bijna 60.000 mensen aan chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De ziekte van Crohn kan voorkomen in het hele spijsverteringkanaal en kan alle lagen van de darmwand aantasten. De gevolgen hiervan zijn diarree, buikpijn, algehele malaise en gewichtsverlies. Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van alleen het slijmvlies van de dikke darm of de endeldarm.

Plaats een reactie