Voor reumatoïde artritis (reuma) bestaat er vooralsnog geen therapie die tot genezing leidt. Wel kan de ziekteactiviteit worden geremd of zelfs volledig worden onderdrukt. Dit wordt remissie genoemd. Dit is te bereiken met verschillende medicijnen tegen reuma (DMARD’s en anti-TNF). De vraag is echter hoe deze medicijnen het beste ingezet kunnen worden. Met andere woorden: wat is de optimale behandelstrategie bij patiënten met reuma?
In haar proefschrift presenteert Lydia Schipper een behandelstrategie waarbij de verwachting is dat remissie snel wordt bereikt én vastgehouden. Tevens benadrukt ze het belang van het continu aanpassen van de behandeling.
Biografie
Lydia Schipper (Maarn, 1979) studeerde biomedische gezondheidswetenschappen en geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek is verricht op de afdeling Reumatologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Schipper is werkzaam als arts-onderzoeker bij de afdeling Reumatische Ziekten in het Radboud.
Promotiegegevens
Promovendus: mevrouw drs. L.G. Schipper
Titel promotie: Treatment strategies in early Rheumatoid Arthritis
Promotors: De heer prof. dr. P.L.C.M. van Riel
Copromotors: De heer dr. J. Fransen
Datum: woensdag 1 december 2010
Tijd: 13:30 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Beste,
Sinds 1987 werd bij mij reumatoïde artritis vastgesteld, na een bloedonderzoek.
Gedurende de 5 jaar die volgde kreeg ik een behandeling met goudzouten.
Dat waren inspuitingen die om de 4 weken gegeven werden.
Tot op vandaag kan ik nog steeds blijven werken, maar ben ik overgeschakeld naar 4/5 prestaties.
Zwaar huishoudelijk werk laat ik uitvoeren en een regelmatige levenswijze laten me toe om een normaal leven te leiden. Ik hoor dat deze manier van behandelen thans niet meer wordt toegepast.
Enkele jaren terug had ik een ingreep waarbij de galblaas verwijderd werd. Ik bemerk dat andere reuma-patiënten ook heel vaak deze ingreep hadden. Ik vraag me af of dit verband heeft met de reuma.
Als medicatie gebruik ik enkel nog Feldene-liotaps als de pijn te erg wordt.
Beste
Bij mijn dochter werd in 2000 reumatoïde artritis vastgesteld. Er werd gestart met feldene dan ledertrexate, medrol, Arava . Dit aleemaal zonder een blijvend goed resultaat. De opstoten volgden elkaar sneller op. Uiteindelijk in mei 2010 is er gestart met de anti-TNF spuiten Humira. Deze inspuiting gebeurt om de veertien dagen. Tot op heden is er een goed resultaat bekomen, geen enkele reuma-opstoot meer.
Maar sedert de start van de Humira kreeg mijn dochter een geweldige opstaat van huidaandoeningen, droge huid en psoriasis over gans haar lichaam. Nu is het afwachten en zien hoe die huidaandoeningen zullen evolueren. Volgens de reumatoloog kan het dat deze huidaandoeningen verminderen. Er moet nu enkel een creme, op voorschrift van de dermatoloog, gesmeerd worden.
Mijn dochter is nu 26 jaar. Ter informatie deel ik u mee dat mijn dochter een persoon met beperkingen is wat de situatie bemoeilijkt daar de verbale communicatie een probleem is..
Beste,
Heb chronische reumatoïde artritis. Dit werd gevonden na een knie-operatie. Ben in behandeling bij een reumatoloog met salasoperine en bij een kinesist wekelijks tweemaal…Mijn huishoudelijk werk kan ik niet alleen doen . Als de pijn te erg wordt is het dafalgan codeïne.
Wij moeten er helaas mee leven… niets aan te doen…