Themadag A-CaRe

Op vrijdag 18 september vindt de kick-off bijeenkomst plaats van het Alpe d’HuZes Cancer Rehabilitation (A-CaRe) onderzoek. A-CaRe richt zich op het opzetten van een revalidatieprogramma voor alle kankerpatiënten in Nederland. Het programma wordt gefinancierd door een onderzoeksfonds van de Stichting Alpe d’HuZes en moet resulteren in een revalidatieprogramma voor alle kankerpatiënten. Tijdens deze eerste bijeenkomst van A-CaRe is Professor Kerry Courneya uit Canada een belangrijke spreker. Hij is een internationaal bekend onderzoeker op het gebied van kankerrevalidatie. Ook de oprichters van A-CaRe zullen over de inhoud van hun projecten vertellen. Het doel van het A-CaRe programma is het ontwikkelen, implementeren en evalueren van revalidatieprogramma’s voor kankerpatiënten. Met name beweeg- en trainingsprogramma’s zijn een belangrijk onderdeel van A-CaRe.

Gedachte hierachter is de aanname dat patiënten sneller weer kunnen functioneren als ze tijdens hun behandeling al beginnen met revalideren. Deze moet in het A-CaRe programma bewezen worden. Doel is om een revalidatieprogramma voor alle kankerpatiënten in Nederland op te zetten. Om deze reden zijn ook een aantal zorgverzekeraars actief betrokken bij A-CaRe. De breedte en de opzet van het onderzoek is uniek in Nederland. Het programma is geheel in lijn met de missie van de stichting Alpe d’HuZes: ‘Anderen faciliteren en inspireren om goed, gelukkig en gezond te leven met kanker.’

Het klinisch onderzoek van A-CaRe wordt gecoördineerd vanuit het EMGO+ Instituut VUmc en bestaat uit vier trials uitgevoerd om de effectiviteit van beweeg- en trainingsprogramma’s op de vermoeidheid, het fysiek functioneren en de kwaliteit van leven te evalueren: voor patiënten tijdens de chemotherapie, voor patiënten na de chemotherapie, voor patiënten die een stamceltransplantatie hebben ondergaan en bij kinderen met kanker. Daarnaast heeft het implementatie onderzoek een belangrijke plaats binnen A-CaRe. Dit wordt gecoördineerd vanuit het Nederlands Kanker Instituut.

De bijeenkomst vindt plaats in Regardz Olympisch Stadion, Amsterdam. Deelname staat open voor onderzoekers, hulpverleners en andere geïnteresseerden. U kunt zich vooraf en uiterlijk 15 september aanmelden bij:

Contact voor nadere informatie en aanmelding:

Laurien Buffart, onderzoeker bij A-CaRe
e-mail: l.buffart@vumc.nl
tel: 020- 444 9931

Plaats een reactie