Theaterfestival De Parade wil bezoekers laten nadenken over hiv

Het rondreizend theaterfestival de Parade wil haar bezoekers confronteren met hiv en de onnodige angsten die het oproept. De bedoeling is een meerjarig samenwerkingsverband aan te gaan met het Aids Fonds. Deze zomer testen acteurs Egbert Jan Weeber en Hanna Verboom op de Parade de reacties van het publiek met slogans als “Zou je met me durven zoenen als ik hiv-positief zou zijn? en Zou je nog uit mijn glas durven drinken als ik hiv-positief zou zijn?” Voor volgend jaar zijn er plannen om een speciale voorstelling te maken waarin hiv centraal staat.

Stigmatisering
Met haar eigenzinnige voorstellingen houdt de Parade al 20 jaar het publiek op speelse wijze een spiegel voor. De Parade wil dit ook met het onderwerp hiv doen. Nicole van Vessum, creatief directeur van de Parade: “De Parade wil met 270.000 bezoekers per jaar ook graag een podium zijn om maatschappelijk relevante onderwerpen onder de aandacht te brengen en is sinds dit jaar een samenwerking aangegaan met het Aids Fonds, om bezoekers bewust te maken van de voortdurende stigmatisering van mensen met hiv in Nederland. Zonder met de vinger te wijzen.”

Zou je nog met me naar de Parade gaan, als ik hiv-positief zou zijn?
Acteurs Egbert Jan Weeber en Hanna Verboom zullen op de Parade- in navolging van de website www.hoepostiefbenjij.nl – de kennis en houding van mensen op het gebied van hiv testen. De twee acteurs hebben zich in diverse poses op bordkarton laten fotograferen. Zo kan het Parade-publiek drinkend uit hetzelfde glas, armpje drukkend of zoenend met ze op de foto te gaan. Deze foto gaat als aandenken mee in een fraai mapje met daarop de slogan: ‘Zou je nog met me naar de Parade gaan, als ik hiv-positief zou zijn’?

‘Sluit hiv uit, niet de mensen met hiv’
Het project met de Parade is onderdeel van de Aids Fonds-campagne ‘Sluit hiv uit, niet de mensen met hiv’. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met hiv vroeg of laat met negatieve reacties te maken krijgen. Deze reacties vloeien vaak voort uit onnodige angst en onwetendheid. Zo denkt 41 procent van de Nederlanders dat je met tongzoenen hiv kunt oplopen. En 15 procent denkt dat contactsporten waarbij veel gezweet wordt risicovol zijn. Ruim een kwart eet liever niet in een restaurant waarvan een van de koks hiv-positief is.

Plaats een reactie